Τα επίκεντρα των πυρκαγιών του Αμαζονίου στη Βολιβία μειώθηκαν κατά 85 τοις εκατό σε διάστημα οκτώ ημερών, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Βολιβιανός υπουργός Άμυνας Χαβιέ Ζαβαλέτα. Η κυβέρνηση της Βολιβίας έχει κινητοποιήσει μια τεράστια επιχείρηση από αέρος, με τη χρήση ελικοπτέρων, αεροσκαφών και του «Supertanker», για να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές που σαρώνουν τη χώρα.

«Περισσότερο από 85 τοις εκατό των επικέντρων έχουν κατασβεστεί σε σχεδόν οκτώ ημέρες επιχειρήσεων, οπότε η φωτιά σίγουρα υποχωρεί, και ήδη στοχεύουμε συγκεκριμένα σημεία της από αέρος και εδάφους. Ελπίζουμε πως η φωτιά θα συνεχίσει να υποχωρεί», ήταν τα λόγια του Ζαβαλέτα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη.

«Τα μεγάλα έξοδα [των επιχειρήσεων] καλύπτονται από το Βολιβιανό κράτος με τον δικό μας προϋπολογισμό και τους δικούς μας πόρους, αλλά κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη (…). Τώρα που η φωτιά είναι σε υποχώρηση, δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψει στα προηγούμενα ύψη. Είχαμε περισσότερες από 8.000 εστίες και είμαστε τώρα στις λιγότερες από 1.000», προσέθεσε.

Ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες εκκίνησε τη νέα φάση των επιχειρήσεων, ζητώντας τη συνεργασία των πολιτών με την κυβέρνηση για να βοηθήσουν στην ανάκτηση όσων χάθηκαν. «Καλώ τους νέους περιβαλλοντολόγους, τους αγρότες και τους κοινωνικούς οργανισμούς να εφαρμόσουν ένα σχέδιο ανάκαμψης για τους ντόπιους στις επηρεασμένες περιοχές», ήταν τα λόγια του προέδρου.

Ένα κομμάτι του σχεδίου είναι η ανακοίνωση την περασμένη Τρίτη ότι η πώληση και η αγορά γης στις επηρεασμένες από τη φωτιά περιοχές θα απαγορευτεί, ούτως ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία στα καμένα εδάφη και να επιτραπεί στο δάσος να αναζωογονηθεί.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επαινέσει τη Βολιβία για το μέγεθος των επιχειρήσεων που κινητοποίησε στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, συμπεριλαμβανόμενης της ναύλωσης του μεγαλύτερου αεροσκάφους-δεξαμενής στον κόσμο και της αποστολής στρατιωτών, πυροσβεστών και κτηνιάτρων στη μάχη για την αντιμετώπισή τους.

*Αλιευμένο από το info-war

Πήγη: Telesur

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια