Αντιμέτωπος με την πιθανότητα έκδοσή του στις ΗΠΑ από τη Βρετανία βρίσκεται πλέον ο Τζούλιαν Ασάνζ, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Σαγίντ Γιαβίντ, ανακοίνωσε πως έχει υπογράψει ήδη την εντολή έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης του ιδρυτή των Wikileaks προβλέπει να δώσει το «πράσινο φως» η Δικαιοσύνη, με το δικαστήριο να συνέρχεται αύριο για να αποφασίσει.

Στα τέλη Μαΐου ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των ΗΠΑ απήγγειλαν 17 νέες κατηγορίες για κατασκοπεία σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ, που αφορούν στη δημοσιοποίηση αμερικανικών απορρήτων εγγράφων το 2010.

Οι κατηγορίες συνδέονται με την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών, ιδίως των ονομάτων πληροφοριοδοτών των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν στο Ιράν, τη Συρία, την Κίνα, το Ιράκ και το Αφγανιστάν και συνδέονται με τη συνεργασία του με την Τσέλσι Μάνινγκ, την πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, που φέρεται να τον βοήθησε να εξασφαλίσει τα αρχεία. Οι εισαγγελείς διατείνονται ότι η δραστηριότητα αυτή είναι εντελώς διαφορετική από τη δημοσιογραφική δουλειά και τη χαρακτήρισαν συνωμοσία. Τόνισαν ακόμη ότι ο Αυστραλός γνώριζε ότι η αποκάλυψη των περίπου 750.000 εγγράφων θα έπληττε τις ΗΠΑ.

Ο Ασάνζ, ο οποίος συνελήφθη στις 11 Απριλίου στο Λονδίνο μετά την άρση του ασύλου που του είχε παραχωρήσει η πρεσβεία του Ισημερινού, με βάση το νέο κατηγορητήριο κινδυνεύει με ποινή 170 χρόνων κάθειρξης, σε περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Η Τσέλσι Μάνινγκ, που είχε αφεθεί ελεύθερη το 2017, ήδη οδηγήθηκε ξανά στη φυλακή, διότι αρνήθηκε να καταθέσει εναντίον του Ασάνζ.

Ο Ασάνζ παραμένει έγκλειστος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Βρετανία, όπου εκτίει ποινή διότι παρέβη τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X