Ένας νέος νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Γαλλία, υπαγορεύει ότι οι στέγες όλων των νέων κτιρίων, που είναι χτισμένα στις εμπορικές ζώνες, πρέπει να καλύπτονται μερικώς είτε με φυτά είτε με φωτοβολταϊκά πάνελ.

Οι «πράσινες στέγες», όπως ονομάζονται, με τη μονωτική τους ιδιότητα, βοηθούν να μειωθεί σημαντικά το ποσό της ενέργειας που απαιτείται από τα κτίρια, τόσο για τη θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όσο και για  τον κλιματισμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Εκτός από το ότι συγκρατούν το νερό της βροχής και μειώνουν το πρόβλημα της απορροής, προσφέρουν, επίσης, στα πουλιά ένα καταφύγιο από την αστική ζούγκλα.

Οι πράσινες στέγες είναι ήδη πολύ δημοφιλείς στη Γερμανία και την Αυστραλία, καθώς και στο Τορόντο του Καναδά, όπου και έχει υιοθετηθεί αυτός ο νόμος από το 2009,  καθιστώντας υποχρεωτικές τις πράσινες στέγες σε όλα τα νέα βιομηχανικά και οικιστικά κτίρια.

Τα οφέλη της «πράσινης στέγης»

– Βελτιώνει σημαντικά την αισθητική των κτιρίων, μέσα από μια φυσική ομορφιά, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τις επενδυτικές ευκαιρίες.

-Συμβάλλει στην εκτροπή της υγειονομικής ταφής, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής των στεγανωτικών μεμβρανών, χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα υλικά, και καθιστώντας τα συστήματα θέρμανσης και εξαερισμού πιο αποτελεσματικά με λιγότερη χρήση.

– Βοηθά με τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων:Tο νερό αποθηκεύεται από το υπόστρωμα, μετά παραλαμβάνεται από τα φυτά, και επιστρέφει στην ατμόσφαιρα μέσω της διαπνοής και της εξάτμισης. Συγκρατεί το νερό της βροχής και μετριάζει την θερμοκρασία του, δρώντας ως φυσικό φίλτρο. Καθυστερεί το χρόνο απορροής, και έτσι μειώνει την πίεση στα συστήματα αποχέτευσης κατά τις περιόδους αιχμής.

-Δημιουργεί νέες προοπτικές για τη δημιουργία κοινοτικών κήπων, εμπορικών και ψυχαγωγικών χώρων σε πολυσύχναστες πόλεις, όπου ο χώρος είναι γενικά περιορισμένος.

– Παγιδεύει, μέσω των φυτών, τους αερομεταφερόμενους ρύπους και φιλτράρει τα βλαβερά αέρια.

Αρχικά, οι Γάλλοι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές διεκδικούσαν την –υποχρεωτικά- ολική κάλυψη των στεγών όλων των νέων κτιρίων, παρ’όλα αυτά, ο νόμος που ψηφίστηκε θεωρήθηκε πράγματι καλύτερος, αποτελώντας ένα τεράστιο βήμα προς μια πιο οικολογική κατεύθυνση, δίνοντας στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων την ευκαιρία να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάνελ και να βοηθήσουν, ετσι, να αξιοποιηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αφήνοντας ακόμα λιγότερα ρυπαντικά αποτυπώματα στον πλανήτη.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια