Ενώπιον ενός φρικιαστικού συμπεράσματος βρέθηκαν επιστήμονες που μελετούν τη ζωή και τις συνήθειες των αποικιών αυτοκρατορικών πιγκουίνων στην Ανταρκτική, όταν διαπίστωσαν ότι μία ολόκληρη αποικία χιλιάδων ατόμων εξαφανίστηκε σχεδόν μέσα σε μερικές ώρες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ειδικοί της Βρετανικής Ανταρκτικής Έρευνας (BAS), η ευμεγέθης αποικία των αυτοκρατορικών πιγκουίνων που βρίσκεται στην θάλασσα Weddell της παγωμένης ηπείρου χτυπήθηκε από μία πρωτοφανή καταστροφή το 2016, που είχε σαν αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες μικρά να βρουν τραγικό θάνατο, όταν το κομμάτι πάγου στο οποίο βρίσκονταν κατέρρευσε ξαφνικά, με αποτέλεσμα τα μικρά να βρεθούν στο νερό και να πεθάνουν, καθώς δεν είχαν μάθει ακόμα πως να κολυμπούν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο χαμός μίας ολόκληρης γενιάς των θαλάσσιων πλασμάτων της περιοχής φαίνεται να κλόνισε την φυσιολογική λειτουργία της αποικίας, καθώς έκτοτε οι ενήλικοι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι που επιβίωσαν δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να προσπαθήσουν για να αποκαταστήσουν τον πληθυσμό της αποικίας, ο οποίος πριν την καταστροφή υπολογιζόταν σε σχεδόν 100.000 άτομα.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το πόρισμα των επιστημόνων, το κομμάτι πάγου που αποκολλήθηκε κι έπεσε στο νερό δεν επανήλθε ποτέ κατά τα επόμενα 2 χρόνια, γεγονός που ίσως να συνετέλεσε και στην μη αποκατάσταση του πληθυσμού της αποικίας.

Οι επιστήμονες Peter Fretwell και Phil Trathan, οι οποίοι ήταν κι εκείνοι που με τη βοήθεια δορυφορικών λήψεων διαπίστωσαν την «γενοκτονία» των νεοσσών της αποικίας του νησιού Weddell επισήμαναν πως το φαινόμενο της επιτάχυνσης της εξασθένισης του πάχους των πάγων της Ανταρκτικής οφείλεται ως επί το πλείστον στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη εξαιτίας και της ανθρώπινης δραστηριότητας, κρούοντας παράλληλα το καμπανάκι του κινδύνου για παρόμοια φαινόμενα με θύματα είτε τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους της Ανταρκτικής είτε αποικίες άλλων θαλάσσιων πλασμάτων, η ζωή των οποίων είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη των πάγων στους δύο πόλους του πλανήτη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η αποικία Halley Bay αποτελούσε την δεύτερη μεγαλύτερη αποικία πιγκουίνων σε ολόκληρο τον πλανήτη, μετά την αποικία των νησιών Danger, η οποία υπολογίστηκε ότι αριθμεί μέχρι και 1,5 εκατομμύριο μέλη.

*Αλιευμένο από Gazzetta Plus.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X