της Αθηνάς Λεβέντη (doctv.gr)

H ερευνήτρια του Χάρβαρντ ζει με βηματοδότη και ανακάλυψε φάρμακο για τις επικίνδυνες αρρυθμίες της καρδιάς

Ένα νέο φάρμακο για όσους πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή καρδιακές αρρυθμίες, ανακάλυψε η Αγγελική Ασημάκη, ερευνήτρια παθολογοανατόμος στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και στο Νοσοκομείο Beth Israel Deaconess της Βοστώνης.

Το ενδιαφέρον της Ασημάκη για τις καρδιακές αρρυθμίες ξεκίνησε στα 15 της, όταν η ίδια διαγνώστηκε με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και χρειάστηκε να βάλει βηματοδότη. Αυτό δεν την σταμάτησε. Έζησε στην Ελλάδα μέχρι τα 18 της και μετά έφυγε για σπουδές στο University College του Λονδίνου και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ.

Η Ασημάκη και οι συνεργάτες της, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine, ανακάλυψαν ένα φάρμακο που φαίνεται να στοχεύει άμεσα στο μηχανισμό γένεσης της αρρυθμίας, αν και ακόμη δεν είναι σαφές ποιος ακριβώς είναι αυτός ο μηχανισμός.

Η Ασημάκη χρησιμοποίησε για την έρευνά της 4.800 ψάρια, τα οποία μεγαλώνουν γρήγορα σε σχέση με τα ποντίκια και η παρακολούθηση της καρδιοπάθειας μπορεί να γίνει δια γυμνού οφθαλμού. Τα ψάρια ήταν γενετικά τροποποιημένα ώστε να εμφανίζουν αρρυθμογενική καρδιομυοπάθεια δεξιάς κοιλίας. Οι άνθρωποι με αυτή τη νόσο εμφανίζουν αρρυθμία, δυσκολία της καρδιάς να λειτουργήσει ως αντλία αίματος και βλάβες στον καρδιακό μυϊκό ιστό. Το νόσημα ξεχωρίζει ανάμεσα στις άλλες καρδιομυοπάθειες γιατί χαρακτηρίζεται από πολλές αρρυθμίες ακόμα και στα πρώτα στάδια του, όταν η καρδιά ακόμα κατασκευαστικά είναι φυσιολογική.

Η έρευνα της Ασημάκη τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στις καρδιομυοπάθειες και στις αρρυθμίες. Το 2009, έγινε ευρύτερα γνωστή με την ανακάλυψη μιας μη επεμβατικής διαγνωστικής εξέτασης για την αρρυθμογενική καρδιομυοπάθεια δεξιάς κοιλίας.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια