Θεμιστοκλέους και Δερβενίων.  Eκεί βρίσκονται η Ίντριγκα, ο Παιδικός Σταθμός, το Θέατρο Εξαρχείων. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει και στέκι διακίνησης ναρκωτικών. «Έρχονται απ’ όλη την Αθήνα για να ψωνίσουν», λένε οι εξεγερμένοι κάτοικοι, που προχωρούν σε συνεχείς δράσεις για να διώξουν από τη γειτονιά τους, τους  πρεζέμπορους. Στο πλαίσιο αυτή της προσπάθειας, έβαλαν το χεράκι τους και οι μαμάδες της περιοχής.

Εδώ και λίγες μέρες έχει γίνει viral αφισάκι που υπογράφεται από μαμάδες των Εξαρχείων. «Φίλη/Φίλε που έρχεσαι στα Εξάρχεια για ένα μπάφο, σου προτείνουμε να βάλεις μια γλαστρούλα στο μπαλκόνι σου ή αν η κηπουρική δεν είναι το φόρτε σου, βρες έναν μικρό παραγωγό να σε φροντίσει. Δεν αντέχουμε άλλο την ποδαρίλα που σου πουλάν οι έμποροι της γειτονιάς και αναγκαστικά αναπνέουμε εμείς και τα παιδιά μας, αφού έχεις κάνει τους γύρω δρόμους τεκέ. Ψωνίζοντας εδώ συντηρείς μαφίες, στηρίζεις την προσπάθεια αδρανοποίησης / γκετοποίησης της περιοχής και παίζεις με επιτυχία το παιχνίδι των μπάτσων. Για σκέψου το», γράφει.

exarheia

Η A. κάτοικος των Εξαρχείων κι εκείνη που έστησε το αφισάκι και βλέπουμε σε κανονικούς και ιντερνετικούς τοίχους μοιράστηκε την ιστορία του μαζί μας. «Στις μαζώξεις που κάνουμε οι κάτοικοι, εμφανίστηκε μία μητέρα και μας έδειξε το κείμενο, που γράφτηκε με αφορμή τα γεγονότα. ‘Το κουβαλούσα μια εβδομάδα’, μας είπε και το κάναμε αφισάκι». Το αφισάκι διαδόθηκε γρήγορα. Εξέφρασε πολλές ακόμα μαμάδες και κατοίκους, που το βρήκαν χιουμοριστικό κι εύστοχο.

«Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να βλέπουν dealers στα 6 και στα 8 τους», μας λέει η Όλγα μητέρα μικρού κοριτσιού. Ενώ γειτόνισσα περιγράφει την εικόνα «5-6 νταγλαράδων που έχουν για προστασία σκυλιά και βρίσκονται έξω από τον παιδικό σταθμό ακόμα και όταν αυτός λειτουργεί. Θυμάμαι που δεν έκαναν καν χώρο σ’ ένα παππού για να περάσει να πάρει το παιδάκι». Συμφωνούν ότι οι αρχές είναι άφαντες. «Η αστυνομία έρχεται μόνο για τις διαδηλώσεις. Γίνονται τα πάντα μπροστά στα μάτια τους, αλλά δεν κάνουν τίποτα».

Χωρίς διάθεση να καλύψουν τα κενά του κράτους οι κάτοικοι κάνουν ό,τι περνά απ’ το χέρι τους για να παραμείνει ζωντανή η περιοχή. Οι συνελεύσεις συνεχίζονται, οι δράσεις πολλαπλασιάζονται. Οι μαμάδες των Εξαρχείων, κι αυτές στην πρώτη γραμμή, κάνουν το αυτονόητο. Δίνουν στους πεζόδρομους των Εξαρχείων το πραγματικό τους νόημα. «Κατεβαίνουμε με τα παιδιά μας, παίζουν, κάνουμε παρέα με τους άλλους γονείς».

Τις τελευταίες μέρες η Θεμιστοκλέους βγάζει υγεία. Πιτσιρίκια που παίζουν μπάλα και κάνουν ποδήλατο, γονείς και ηλικιωμένοι που αράζουν σε παγκάκια και πεζούλια, γεμάτες καφετέριες. Θα γίνουν επίσης δεντροφυτεύσεις και φώτα. Αυτή είναι όμως η μία όψη της πραγματικότητας. «Τα λεφτά που παίζονται είναι πολλά. Δεν θα αφήσουν έτσι την περιοχή», λένε για dealers και μαφίες. Τελευταίο «χτύπημα» τα σκισμένα αφισάκια των μαμάδων.«Δεν σταματάμε», λένε και μας δείχνουν τις σακούλες γεμάτες από αφίσες. Η επόμενη αφισοκόλληση μόλις ξεκινά…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X