Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Καρόλα Ρακέτε, η πλοίαρχος του SeaWatch 3 επαναλαμβάνοντας ότι οι ανθρώπινες ζωές είναι πιο σημαντικές από την τήρηση του νόμου.

«Πρέπει να το δούμε ως ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό που απαιτεί μια λύση ευρωπαϊκή. Δεν είναι θέμα μεμονωμένων κρατών. Είναι ένα ζήτημα συστηματικό που αντιμετωπίζουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η Ρακέτε.

Πολλοί ευρωβουλευτές χειροκρότησαν όρθιοι τη Γερμανίδα ακτιβίστρια.

Άλλοι, από ακροδεξιά και αντιμεταναστευτικά κόμματα, της επιτέθηκαν λεκτικά.

Η Καρόλα Ρακέτε έγινε διεθνώς γνωστή τον Ιούνιο του 2019, όταν μετά από 14 μέρες εν πλω, συνελήφθη από τις αρχές της Λαμπεντούζα για παράνομο ελλιμενισμό.

Από την πλοίαρχο ζητήθηκε να επιστρέψει τους επιβάτες του SeaWatch 3 στη Λιβύη, όμως εκείνη αρνήθηκε δηλώνοντας πως κάτι τέτοιο θα έθετε τις ζωές τους σε κίνδυνο.

Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι είχε δεσμευτεί να τιμωρήσει ανθρώπους σαν την Ρακέτε.

«Η Ιταλία δεν ξοδεύει ούτε ευρώ και αν αυτή η ΜΚΟ κι αυτό το πλοίο μπουν οριστικά σε μια θέση από όπου δεν θα βοηθούν πια τους διακινητές, ο στόχος θα έχει επιτευχθεί», είχε πει χαρακτηριστικά.

Έκτοτε η κυβέρνηση της Ιταλίας άλλαξε και αναβίωσαν οι προσπάθειες για τη δικαιότερη κατανομή των μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Καρόλα Ρακέτε και οι υπόλοιποι διασώστες ζητούν την αποποινικοποίηση όσων σώζουν ζωές στη Μεσόγειο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια