Την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία κήρυξε το τοπικό της κοινοβούλιο έπειτα από τη σημερινή ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν μετά την άρνησή του να προκηρύξει πρόωρες τοπικές εκλογές, αλλά και να προχωρήσει με δική του ευθύνη σε διακήρυξη ανεξαρτησίας, μετακύλισε την ευθύνη της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας στο τοπικό κοινοβούλιο.

Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.

Το ψήφισμα ζητά επίσης από την καταλανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό.

Η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών, δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος.

Η συνεδρίαση της Ισπανικής Γερουσίας

Η ολομέλεια της ισπανικής Γερουσίας, από την άλλη, όπως ήταν αναμενόμενο και μετά από αίτημα του πρωθυπουργού της χώρας Μαριάνο Ραχόι, ψήφισε την άρση της αυτονομίας της καταλανικής περιφέρειας, την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης του Πουτζντεμόν και την υπαγωγή της Καταλονίας στον κεντρικό έλεγχο της Μαδρίτης.

Οι αντιδράσεις

Στο άκουσμα της είδησης οι καταλανοί πολίτες βγήκαν στους δρόμους να πανηγυρίσουν για την απόφαση, με την ελπίδα ότι ξεκινά μια νέα περίοδος ευημερίας για τους ίδιους και την περιοχή τους.

Πέρα όμως από τις αντιδράσεις χαράς, έχουν αρχίσει να διατυπώνονται σκέψεις για τη νομιμότητα της απόφασης της ανεξαρτησίας και τον τρόπο που η κεντρική κυβέρνηση Ραχόι θα μεταχειριστεί για την επιβολή της απόφασης της Γερουσίας.

 

 

Ο ίδιος ο Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο.

«Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία.»

Ενώ αργότερα στους δημοσιογράφους δήλωσε: «Η Ισπανία είναι μια σοβαρή χώρα και ένα μεγάλο έθνος και δεν θα ανεχθούμε λίγοι άνθρωποι να προσπαθούν να ‘σκοτώσουν’ το Σύνταγμά μας».

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υποστήριξε πως δεν αλλάζει τίποτα για την Ε.Ε. η οποία θα συνεχίσει να συνδιαλέγεται μόνο με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη.

«Για την ΕΕ δεν αλλάζει τίποτα. Η Ισπανία παραμένει ο μόνος συνομιλητής μας», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Τουσκ κάλεσε επίσης την Ισπανία να προκρίνει «τη δύναμη του επιχειρήματος, όχι του επιχειρήματος της δύναμης».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X