Δίπλα από το κακόγουστο, γιγαντιαίων διαστάσεων, πλαστικό «Αθήνα» που έχει στηθεί στο κέντρο της πλατείας Ομονοίας- για να μας υπενθυμίζει αφενός που βρισκόμαστε, αφετέρου πόσο κιτς μπορεί να αποδειχθεί ένα γιορτινός στολισμός- άστεγοι προσπαθούν να αποκοιμηθούν πάνω σε παγκάκια ενώ λίγο παραδίπλα ο κόσμος πραγματοποιεί κάποια από τα τελευταία του εορταστικά ψώνια.

Η μέρα είναι Σάββατο και η ώρα δέκα το βράδυ, οι υπάλληλοι των μικρο-καταστημάτων του κέντρου δουλεύουν ένα ακόμη σερί  12ωρο, θυσιάζοντας τη σωματική και ψυχική τους υγεία για έναν απώτερο σκοπό, αυτόν της «λευκής» νύχτας του Σαββάτου.

Ο Δήμος Αθηναίων, στo πλαίσιo των εορταστικών εκδηλώσεων που θα λάβουν μέρος σήμερα (28/12) στο Σύνταγμα, αποφάσισε να διευρύνει το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων αλλά και κάποιων μουσείων. Όπως αναφέρει ο ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών αυτή η κίνηση έχει ως στόχο «την αναζωογόνηση της πρωτεύουσας και την αύξηση της επισκεψιμότητας» αλλά και τη διευκόλυνση των καταναλωτών ώστε να κάνουν τα ψώνια τους χωρίς την πίεση του χρόνου.

Ας παραμερίσουμε το γεγονός ότι επί δύο εβδομάδες τα καταστήματα λειτουργούν με «υπερωρίες», γεγονός που έδωσε πολύ χρόνο και καθόλου πίεση σε κάθε εορταστικό καταναλωτή ώστε να πραγματοποιήσει τα ψώνια του. Ας παραβλέψουμε επίσης την -παραπάνω από δύο εβδομάδων- γκρίνια του μέσου Έλληνα καταναλωτή ότι δεν έχει λεφτά όχι απλά για ψώνια αλλά ούτε για την καθιερωμένη γαλοπούλα (που φέτος μάλλον θα αντικατασταθεί από κοτόπουλο) και για λίγα ξύλα για το τζάκι ή τη σόμπα του.

Η «λευκή» νύχτα του Σαββάτου δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία προσπάθεια ωραιοποίησης της φτώχειας, της μιζέριας και του άσκοπου υπερκαταναλωτισμού των γιορτών.

Οι υπάλληλοι των καταστημάτων, έχοντας ήδη δουλέψει υπερωρίες, που πιθανότατα ποτέ δεν πληρώθηκαν, έχοντας ήδη δεχτεί μείωση μισθών και αδειών και πολλοί από αυτοί όντας μήνες απλήρωτοι ή σχεδόν-πληρωμένοι καλούνται να περάσουν μία ακόμη μέρα εξυπηρετώντας χαρωπές νοικοκυρές και απαιτητικά παιδάκια. Η δική τους οικογένεια θα περιμένει για ακόμη μία φορά μέχρι αργά ώστε να τους ζεστάνει τα αποφάγια από το μεσημεριανό, εορταστικό δείπνο και να περάσει λίγες στιγμές μαζί τους, μέχρι την επόμενη εξαντλητική τους μέρα.

Η «λευκή» νύχτα του Σαββάτου θα ήταν σχεδόν ιδανική αν τα μαγαζιά απασχολούσαν όσους εργαζόμενους έπρεπε και όχι μόνο έναν «15ωρο» με την πεθερά τους στο ταμείο. Αν πληρώνονταν όλοι κανονικά και ξεκουράζονταν τις μέρες και τις ώρες που έπρεπε. Αν οι οικογένειες με τις παραφορτωμένες από τα ψώνια τσάντες δεν έριχναν υποτιμητικές ματιές και 10λεπτα στους ζητιάνους στο παραδίπλα σκαλοπάτι, αλλά τους έδιναν χαμόγελα και κουβέρτες.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X