Ρεπορτάζ από το Παρίσι

Είναι αλήθεια πως αν δε φτάσεις στον πολύ συγκεκριμένο χωροχρόνο που συμβαίνει ένα γεγονός δε μπορείς και να αφουγκραστείς εξ ολοκλήρου τους παλμούς του. Αν δε μιλήσεις με τους ανθρώπους που το βιώνουν δεν μπορείς εύκολα να καταλήξεις αν πρόκειται για αλήθεια των κυρίαρχων μέσων ή για εκφοβισμό.

Έναν εκφοβισμό που συρρικνώνεται στον πιο σύντομο διάλογο.

– Φεύγω για Παρίσι δύο μέρες μετά το Charlie Hebdo.
– Να προσέχεις μη σε σκοτώσουν οι τζιχαντιστές.

paris1

Αντί για τζιχαντιστές με περίστροφα στους δρόμους, είδα παιδιά και ηλικιωμένους να ανάβουν συγκινημένοι κεριά για τους δολοφονηθέντες δημοσιογράφους.

paris2

Είδα νεαρές κοπέλες να γράφουν στο πεζοδρόμιο της Republique συνθήματα.

paris3

Είδα έναν ηλικιωμένο άντρα να σκιτσογραφεί στα ίδια πεζοδρόμια ελεύθερος, ζωντανός υπερασπιστής της ελευθερίας της έκφρασης.

paris4

paris5

Στα περισσότερα “Je suis Charlie” υπήρχε ένα κομμάτι όλων όσων τα κράταγαν.

paris6

Στυλό και μολύβια στα χέρια όλων, υπέρ της ελευθεροτυπίας.

paris7

Η ομάδα φεμινιστριών.

paris8

Οι έφηβοι φώναζαν με πάθος και δύναμη υπέρ της δικαιοσύνης.

paris9

Όταν η αλήθεια δεν είναι ελεύθερη, τότε η ελευθερία δεν είναι αληθινή.

paris10

Αλληλέγγυες εφημερίδες όπως η L’Humanite.

paris11

Στο δρόμο Nicolas Appert όπου βρίσκονται τα γραφεία του Charlie Hebdo, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία των δημοσιογράφων.

paris12

Έλλειμμα δημοκρατίας στην Republique.

Κανείς δεν λέει πως το χτύπημα στα γραφεία της Charlie Hebdo δεν ήταν τρομοκρατικό, κανείς δεν λέει πως δεν υπάρχει φόβος και κίνδυνος για το τι συνεπάγεται αυτή η επίθεση όχι μόνο για τη δημοκρατία αλλά και για την ίδια την ελευθεροτυπία. Όμως ο επίπλαστος φόβος των «τζιχαντιστών με τα όπλα» πρέπει να διαχωρίζεται από τις διαφορετικές θρησκείες που συνυπάρχουν στους δρόμους του Παρισιού, δίνοντας μαζί με όλους τον κοινό αγώνα για επιβίωση και αξιοπρέπεια. Αυτό βέβαια δε χρειάζεται να πας μέχρι το Παρίσι για να το καταλάβεις…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια