Όλοι γνωρίζουμε για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, τη μαζική δηλαδή και οργανωμένη εξόντωση του εβραϊκού πληθυσμού της Ευρώπης από τη ναζιστική Γερμανία. Όμως, πριν σημειώσουν αυτή την «επιτυχία» επί ευρωπαϊκού εδάφους, είχαν δοκιμάσει τις δυνάμεις τους στην πολύπαθη Αφρική.

Όπως μας ενημερώνει το διδακτικό βιντεάκι από το AJ+ (Al Jazeera plus), η Γερμανία διατηρούσε τέσσερις αποικίες στην αφρικανική ήπειρο, περιλαμβανομένου και του σημερινού κράτους της Ναμίμπια. Όταν το 1904-05 οι άνθρωποι της φυλής Χερέρο και της φυλής Νάμα επαναστάτησαν κατά των γερμανών αποίκων «έδωσαν» την τέλεια ευκαιρία σε έναν γερμανό στρατηγό να υπογράψει την εντολή αφανισμού των δύο πληθυσμών.

Αρχικά εξωθήθηκαν στην έρημο για να πεθάνουν από την πείνα και την έκθεση στις δύσκολες καιρικές συνθήκες και στη συνέχεια όσοι επέζησαν κλείστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ τα κρανία και οι σκελετοί των θυμάτων μεταφέρθηκαν στη Γερμανία για επιστημονική ανάλυση, μια ανάλυση που τροφοδότησε την προπαγάνδα για την υπεροχή της Άριας φυλής τα χρόνια που ακολούθησαν.

Μέχρι σήμερα το επίσημο κράτος της Γερμανίας δεν έχει ζητήσει συγγνώμη ούτε έχει δώσει αποζημιώσεις, έχει μόνο αναλάβει την «ηθική ευθύνη» της γενοκτονίας. 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X