Η Κλαούντια Σεϊνμπάουμ, η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, κατά την τελετή της ορκωμοσίας της ανακοίνωσε τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει, μεταξύ των οποίων και η κατάργησης των «γκραναδέρος», δηλαδή των μονάδων καταστολής των διαδηλώσεων.

Η Σεϊνμπάουμ στήριξε την απόφαση της λέγοντας πως το μέτρο αποτελεί έναν φόρο τιμής στο φοιτητικό κίνημα του 1968 και είναι σύμφωνο με τις δημοκρατικές και ειρηνικές αρχές που πρεσβεύει η εκλεγμένη κυβέρνηση της 1ης Ιουλίου.

Στόχος της κατάργησης των «γκραναδέρος» είναι να σταματήσει «η χρήση των ενόπλων δυνάμεων για την καταστολή του λαού». Η Σεϊνμπάουμ σχολίασε ότι «ο ρόλος της αστυνομίας είναι να φροντίζει τον λαό, όχι να τον καταστέλλει. Η μεταβατική περίοδος αρχίζει τώρα».

Το κίνημα του 1968, που στηρίχτηκε τόσο από τα συνδικάτα όσο και από μεγάλη μερίδα της μεξικανικής κοινωνίας, έδειχνε να απειλεί τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Έτσι, ο πρόεδρος Γκουστάβο Ντίαζ Ορντάζ, μαζί με το δεξί του χέρι, Λουίς Ετσεβερία, διέταξε την καταστολή του κινήματος με αποκορύφωμα τη Σφαγή του Τλατελόλκο στις 2 Οκτωβρίου.

Τα λόγια του προέδρου Ορντάζ τότε ήταν τα εξής: «Θα δείξουμε ανοχή, αλλά τα πάντα έχουν κάποιο όριο». Σχολιάζοντας τη στάση του τέως προέδρου του Μεξικού η Σεϊνμπάουμ είπε ότι «Ένα μήνα μετά διέταξε την σφαγή των φοιτητών».

O σκοπός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας των Γραναδέρος, όπως επισήμως ονομάζονται τα ΜΑΤ στο Μεξικό, είναι η διατήρηση της δημόσιας τάξης και o έλεγχος του συγκεντρωμένου πλήθους που συμμετέχει σε διαδηλώσεις, καθώς και σε αθλητικά ή θρησκευτικά γεγονότα.

Με την διάλυση του σώματος, στο εξής τα μέλη του θα συμμετάσχουν στις υπόλοιπες ομάδες των δυνάμεων ασφαλείας.

Την ίδια ώρα η Σεϊνμπάουμ ανακοίνωσε ότι από τον Ιανουάριο θα δημιουργηθούν νέες ομάδες που θα έχουν ως προτεραιότητα την προστασία και την ασφάλεια του πολίτη – μια απόφαση που πήρε σε συνεννόηση με το Γραφείο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ.

*Αλιευμένο από info-war

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X