Η Light and hope Orchestra είναι μια ομάδα τυφλών και μειωμένης όρασης γυναικών στην Αίγυπτο. Σε ένα από τα πιο καταπιεσμένα, ανδροκρατούμενα μέρη στον πλανήτη

Η ορχήστρα Light and Hope, δημιουργήθηκε από το ίδρυμα Αl Nour War Amal (που επίσης μεταφράζεται ως «Φως και Ελπίδα»), έναν μη κυβερνητικό οργανισμό φιλανθρωπικού χαρακτήρα που απαρτίζεται από γυναίκες εθελόντριες, εδώ και 55 χρόνια. Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη ΜΚΟ για την ενίσχυση κοριτσιών και γυναικών με προβλήματα όρασης στη Μέση Ανατολή.

Στόχος της ήταν και είναι η άρση του αποκλεισμού των τυφλών γυναικών από μία πρότυπα ανδροκρατούμενη κοινωνία, όπως είναι αυτή της Αιγύπτου, παρέχοντάς τους μόρφωση και ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης. Η ορχήστρα, είναι το καμάρι της δράσης του Αl Nour War Amal. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα μουσικά σύνολα στον κόσμο, αποκλειστικά με τυφλές γυναίκες όλων των ηλικιών με διαφορετικό μουσικό υπόβαθρο, ενίοτε και ανύπαρκτο.

Τα μέλη της ορχήστρας, η οποία πλέον σήμερα ξεπερνά τις 40 γυναίκες, δε βλέπουν τις νότες, αφού πολλές από αυτές δεν ξέρουν καν να διαβάζουν μουσικά σύμβολα στη μέθοδο Βraille. Ωστόσο, με τη βοήθεια της φωνής και της μπαγκέτας του μαέστρου τους, συγχρονίζονται, φτιάχνουν μελωδίες, επικοινωνούν.

Με τα χρόνια το μουσικό σχήμα έχει εξελιχθεί σε μία άρτια ορχήστρα που δίνει συναυλίες εντός κι εκτός συνόρων. Από τη δεκαετία του 90′ και μετά μάλιστα, η ορχήστρα έχει κάνει εκατοντάδες εμφανίσεις εισπράττοντας, το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Κι αυτή είναι η μικρότερη ένδειξη θαυμασμού που αξίζει στην περίπτωση αυτών των γυναικών, οι οποίες καταφέρνουν όχι απλά να επιβιώσουν υπό τις πιο αποτρεπτικές κοινωνικές συνθήκες, με τα λιγότερα εφόδια και με καθόλου δεδομένη την αποδοχή, αλλά να διαπρέψουν και σαν καλλιτέχνιδες και να λειτουργήσουν ως πρότυπο όχι μόνο για τα κορίτσια της πατρίδας τους, αλλά για όλες μας. «Κατάφερα να δηλώσω στον κόσμο πως παρόλο που έχασα την όραση μου, είμαι μία ξεχωριστή μουσικός», δηλώνει περήφανα η επικεφαλής της ορχήστρας, Shaymaa Hussein.

*Με στοιχεία από το amea-care.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια