Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν και χθες στους δρόμους του Σαντιάγο αλλά και πολλών άλλων πόλεων της Χιλής συμμετέχοντας στη 48ωρη γενική απεργία των συνδικάτων, παρά τις υποσχέσεις του συντηρητικού προέδρου, Σεμπαστιάν Πινιέρα για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων με αφορμή την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό.

Παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τον στρατό στους δρόμους, οι δρόμοι της πρωτεύουσας αλλά και άλλων πόλεων γέμισαν κόσμο που μεταξύ άλλων φώναζε ότι «η Χιλή ξύπνησε». 19 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής, ανάμεσά τους ένα 4χρονο παιδί κι ένας 37χρονος που χτυπήθηκαν από αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Ένας άλλος άνθρωπος πέθανε, αφού δέχθηκε, σύμφωνα με τους οικείους του, χτυπήματα από αστυνομικούς, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ροντρίγκο Ουμπίλα.

Εργατικά συνδικάτα έχουν καλέσει σε 48ωρη απεργία χθες και σήμερα ζητώντας από την κυβέρνηση του Πινιέρα να δώσει εντολή να αποσυρθεί ο στρατός από τους δρόμους και να αρχίσει διάλογο με κοινωνικές οργανώσεις για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Περίπου 20.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα στην προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης των αρχών, που έχουν συλλάβει 1.900 άτομα, ενώ 269 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το ίδιο Ινστιτούτο επιβεβαίωσε ότι έχει δεχθεί και καταγγελίες βασανιστηρίων από τις αρχές εν μέσω των κινητοποιήσεων: πυροβολισμοί πολιτών, φυσική και λεκτική κακοποίηση, χτυπήματα, κακές συνθηκες κράτησης των συλληφθέντων.

Ο πρόεδρος της χώρας, κάνοντας μια θεαματική αναστροφή από τις δηλώσεις του «ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο» την Τρίτη ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων όπως η αύξηση της κατώτερης σύνταξης και μισθού, μείωση των τιμών των φαρμάκων και αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους πολίτες με τα πιο υψηλά εισοδήματα. Βέβαια, αντιπολίτευση και συνδικάτα χαρακτηρίζουν ως «φάρσα» τις εξαγγελίες του προέδρου, ζητώντας να γίνει διάλογος για μέτρα αφού πρώτα πάρει πίσω την κατάσταση εκτακτης ανάγκης, καθώς για πέμπτη νύχτα επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σαντιάγο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X