Σχέδιο για την ανάπτυξη 5.000 μισθοφόρων στη Βενεζουέλα, που θα τεθούν στην υπηρεσία του Χουάν Γκουαϊδό, απεργάζεται η Blackwater, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, ο ιδρυτής της γνωστής εταιρείας µισθοφόρων, ιδιωτικής φύλαξης και ιδιωτικών στρατών, Eρικ Πρινς έχει αναλάβει προσωπικά πρωτοβουλία να βρει χρηματοδότηση για το σχέδιό του, που θα ξεκινά με επιχειρήσεις κατασκοπείας και πληροφοριών και θα καταλήγει στη δημιουργία ενός ιδιωτικού στρατού για τον Γκουαϊδό.Μάλιστα, το Reuters, επικαλούμενο µαρτυρίες τεσσάρων πηγών, αναφέρει πως ο Πρινς, έχει ήδη κάνει συναντήσεις µε ανθρώπους µε επιρροή και πλούσιους Βενεζουελάνους που ζουν στις ΗΠΑ, ενώ έχει στραφεί και σε προσωπικότητες από ευρωπαϊκές χώρες.

Το σχέδιο του προβλέπει οι µισθοφόροι να είναι από χώρες της Λατινικής Αµερικής , γιατί – όπως υποστηρίζει –  η παρουσία Αµερικανών πολιτών στις επιχειρήσεις δεν θα γινόταν το ίδιο εύκολα ανεκτή από την κοινή γνώµη. Το ποσό που αναζητά ο Πρινς ανέρχεται κατά το ελάχιστο στα 40 εκατοµµύρια δολάρια. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηµατοδότηση από τα «παγωµένα» περιουσιακά στοιχεία του πετρελαϊκού τοµέα της Βενεζουέλας, τα οποία ανέρχονται σε πολλά δισεκατοµµύρια δολάρια.

Για να πείσει τους εν δυνάμει χρηματοδότες του, προβάλλει το επιχείρημα ότι ο Γκουαϊδό έχει τη δικαιοδοσία να έχει τον δικό του στρατό, καθώς έχει αναγνωριστεί από αρκετές χώρες ως ο νόµιµος ηγέτης της χώρας.

Σηµειώνεται ότι ο Πρινς είναι ένθερμος οπαδός του Ντόναλντ  Τράμπ κι έχει κάνει μάλιστα σηµαντικές δωρεές υπέρ της προεκλογικής καµπάνιας του. Τυγχάνει επίσης να είναι αδελφός της υπουργού Παιδείας της κυβέρνησης Τραµπ, Μπέτσι ντε Βος.

Τις πληροφορίες του Reuters απέφυγαν να σχολιάσουν αξιωµατούχοι του Λευκού Οίκου, άνθρωποι του περιβάλλοντος Γκουαϊδό αλλά και ο εκπρόσωπος του Πρινς, Μαρκ Κοέν. Πιο συγκεκριµένα, ο Κοέν υποστήριξε ότι «ο Πρινς δεν κάνει σχέδια για να επιχειρήσει ή να υλοποιήσει επιχειρήσεις στη Βενεζουέλα». Τις πληροφορίες δεν σχολίασαν ούτε εκπρόσωποι της κυβέρνησης Μαδούρο.

Σημειώνεται πάντως, πως χθες, ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν, δήλωσε πως ο αμερικανικός στρατός προετοιμάζει επιλογές «προσαρμοσμένες» στις εξελίξεις στο πεδίο στη Βενεζουέλα, υποδεχόμενος στο Πεντάγωνο στελέχη του επιτελείου εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Έχουμε μια πλήρη σειρά επιλογών προσαρμοσμένων σε διάφορες συνθήκες» επισήμανε ο Σάναχαν, που μίλησε σε δημοσιογράφους. «Εφόσον οι συνθήκες αλλάξουν στο πεδίο, θα προβούμε σε τροποποιήσεις και προσαρμογές» εξήγησε, αρνούμενος, ωστόσο, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξετάζονται. Ο Σάναχαν υπενθύμισε και τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με τον οποίο «όλες οι επιλογές» βρίσκονται στο τραπέζι. «Όλες σημαίνει όλες. Θέλω να αποφύγω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες σχετικά με όσα θα μπορούσαμε ή όχι να κάνουμε, όμως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα σχέδιά μας … έχουν βάθος», είπε.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαΐδό, κάλεσε σε νέες διαδηλώσεις, με στόχο να πιεστούν οι ένοπλες δυνάμεις και να εγκαταλείψουν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, λίγες ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Υπενθυμίζεται πως η απόπειρα πραξικοπήματος τα ξημερώματα της Τρίτης, ξεφούσκωσε μέσα σε λίγες ώρες. Περίπου 25 στρατιωτικοί έχουν ζητήσει άσυλο στην πρεσβεία της Βραζιλίας στο Καράκας ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες, που ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2017, κατέφυγε στην πρεσβεία της Ισπανίας.

Την επόμενη ημέρα, οι ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια, στα οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, σύμφωνα με την αντιπολίτευση και τις οικογένειές τους. Η Διεθνής Αμνηστεια έκανε λόγο για περίπου 200 τραυματίες και 205 συλλήψεις.

Πηγή: tvxs.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]