Λίγες μέρες μετά τη συνέντευξη της Μάγδα Φύσσα στην ΕΡΤ, η Espresso κρίνει σκόπιμο να δημοσιεύσει συνέντευξη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου στο φύλλο του Σαββατοκύριακου.

Η συνέντευξη χαρακτηρίζεται «καταιγιστική», διαφημίζεται στο πρωτοσέλιδο και μάλιστα πάνω από το όνομα της εφημερίδας με επιλεγμένη δήλωση σε μπλε φόντο: “Δεν ντρέπομαι για τίποτε”.

Η εφημερίδα που έχει αρκετά μεγάλο κοινό για τα δεδομένα των εφημερίδων λόγω των καθημερινών κίτρινων δημοσιευμάτων που φιλοξενεί, όπως και πολλών fake news, γράφεται σήμερα στην ιστορία ως ένα ακόμη μέσο που επηρεάζει θετικά στην άνοδο του ναζιστικού ρεύματος στη χώρα μας.

Η απόφαση να δημοσιευτεί η συνέντευξη σε αυτό το χρονικό σημείο δεν μοιάζει τυχαία.

Δημοσιεύεται λίγο μετά τη συνέντευξη της Μάγδας Φύσσα, δύο μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, αλλά και εν μέσω της δίκης της Χρυσής Αυγής που μπαίνει σιγά-σιγά στην τελική της ευθεία.

Η απόφαση να διαλέξει η εφημερίδα αυτό τον τίτλο για το πρωτοσέλιδό της επίσης δεν δείχνει τυχαία και απευθύνεται κυρίως στους χιλιάδες περαστικούς που θα τύχει απλά να περάσουν από το περίπτερο.  Στόχος, να εντυπωθεί το μήνυμα ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής είναι περήφανος για τις πράξεις του και για να είναι περήφανος.. “ε δεν μπορεί..” .

Αυτό το “ε.. δεν μπορεί” είναι αρκετό για να κάνει σημαντική μερίδα του κόσμου να δει ξανά τον Μιχαλολιάκο με άλλο μάτι ή να τον δικαιολογήσει για όλα όσα με βάση αδιαμφισβήτητα στοιχεία του προσάπτονται.

Δεν είναι απλά μια εμπορική ατάκα το “δεν ντρέπομαι για τίποτε”, αλλά μια ατάκα που απενοχοποιεί τους ναζί από τα αναρίθμητα εγκλήματα τους, τα οποία διαπράττουν στο όνομα του αγώνα που δήθεν δίνουν απέναντι στο σύστημα και της αγάπης που δήθεν έχουν για την πατρίδα, χωρίς να εξαιρούνται οι δολοφονίες.

Στην ουσία λένε μέσω της συνέντευξης δια στόματος Μιχαλολιάκου: “Δεν ντρεπόμαστε για τίποτα, δεν ντρεπόμαστε που δολοφονήσαμε τον Παύλο Φύσσα και τον Σαχζάτ Λουκμάν”.

Η Espresso εφημερίδα του στιγμιαίου καφέ συμβάλλει κι αυτή από την πλευρά της, μέσα από τη σώνει και ντε νομιμοποίησή της των ναζί στην καθημερινότητά μας, να έρθει μια καταστροφή που δεν θα είναι στιγμιαία. Τα φύλλα της δεν μοσχοβολούσαν έτσι κι αλλιώς, σήμερα όμως αναδύεται η απόλυτη δυσωδία.

Στην τελική πρόκειται για ένα περιβάλλον ιδανικό για να δώσει ένας ναζί συνέντευξη. Από την άλλη είναι εντυπωσιακό ότι μια εφημερίδα, ακόμη και κουτσομπολίστικη, αποδέχεται αυτή την ιδιότητα για τον εαυτό της. Το μεγάλο στοίχημα φυσικά, είναι να μη δέχεται να κολυμπά και ο αναγνώστης στον ίδιο βούρκο.

*Το σχετικό πρωτοσέλιδο περιγράφεται μόνο στο άρθρο και δεν συμπεριλαμβάνεται, καθώς η πρόθεση είναι να μην αναπαραχθεί περαιτέρω, έστω και αν γίνεται αρνητική του παρουσίαση.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

About The Author

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει ό,τι μακριά πολύ μακριά μας ταξιδεύει και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Related Posts