Πριν κάποιες δεκαετίες ήταν αδύνατο να μιλήσουμε για αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητας φύλου, ήταν αδύνατο για την ακρίβεια να μιλήσουμε για ομοφυλόφιλους και λεσβίες. Όποιος δήλωνε ή “αποκαλυπτόταν” τον έκραζε το σύμπαν και «έτρωγε» ασταμάτητο ρατσισμό και ξύλο. Το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύς κόσμος να υποκρίνεται πως είναι κάτι άλλο από αυτό που είναι και να ζει δυστυχισμένος.

Από εκείνες τις δεκαετίες άλλαξαν -ευτυχώς- πολλά και σε πολλές χώρες πλέον κανείς δεν είναι δακτυλοδεικτούμενος με βάση τη σεξουαλική του προτίμηση. Η Ελλάδα δεν είναι ακριβώς μία χώρα από αυτές, αλλά και σε αυτή έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Επίσης η σημερινή κυβέρνηση δείχνει ότι σε αυτό το κομμάτι τουλάχιστον είναι διατεθειμένη να κάνει πράγματα.

Τελευταία της πρωτοβουλία το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, το οποίο επιτέλους δίνει το δικαίωμα στον κάθε άνθρωπο να προσδιορίζεται όπως το επιθυμεί. Παράλληλα αυτή η πρωτοβουλία άνοιξε ένα ευρύ διάλογο μέσα στην κοινωνία που περιλαμβάνει θετικά σχόλια, παρατηρήσεις για τη βελτίωση του νομοσχεδίου και αντιδράσεις ανθρώπων που λένε ότι δεν το θέλουν καθόλου.

Στην τελευταία κατηγορία ανήκει και ο Βασίλης Τσιάρτας. Δεν έχει εκφραστεί γι’ άλλα κι άλλα, όμως γι’ αυτό και κόντρα στη φύση του να αργεί, έσπευσε να τοποθετηθεί μέσω μιας ανάρτησης στο facebook με ύφος από εκείνες τις μαύρες δεκαετίες.

Τι λέει η ανάρτηση; Για την ακρίβεια εύχεται σε όσους ψήφισαν τον νόμο να δουν τα παιδιά τους να κάνουν αλλαγή φύλου. Η ανάρτηση έχει και υστερόγραφο στο οποίο «παροτρύνει» την κυβέρνηση να νομιμοποιήσει και την παιδοφιλία.

Σε δεύτερο χρόνο ο πρώην ποδοσφαιριστής έκανε νέα ανάρτηση, όπου διευκρινίζει ότι δεν είναι ρατσιστής, αλλά ότι οι άλλοι είναι ομοφυλόφιλοι και ότι δεν τον ενοχλεί άμα το κρύβουν. Προς θεού όμως όχι φιλιά μεταξύ άντρων σε δημόσια θέα και μη χειρότερα, μην τολμήσουν και υιοθετήσουν και παιδί. Γράφει επίσης ότι ο θεός έπλασε τον Αδάμ και την Εύα συνεπώς τα υπόλοιπα έχουν κατασκευαστεί για κατανάλωση (κι η επιστήμη στα τσακίδια, να προσθέσω εγώ).

Ο Βασίλης Τσιάρτας δεν πρωτοτυπεί βεβαίως, μιλά όπως θα μιλούσε κάθε συντηρητικός και ομοφοβικός. Με πράγματα που πιστεύει ότι έχουν συμβεί (Αδάμ και Εύα), επιχειρεί να καταρρίψει πράγματα που συμβαίνουν από πάντα σε όλα τα μήκη και πλάτη της φύσης, με την ομοφυλοφιλία να υπάρχει σε όλα τα είδη. Επίσης συνδέει ένα έγκλημα, την κακοποίηση παιδιού, με ένα αυτονόητο δικαίωμα, το να προσδιορίζεις τον εαυτό σου όπως νιώθεις κι επιθυμείς. Όσο για το αν χωρά η κοινωνία μας τους ομοφυλόφιλους, πιστεύει ότι τους χωρά μόνο στην ντουλάπα.

Δεν αποτελούν έκπληξη βέβαια οι απόψεις του Τσιάρτα… Υπάρχουν πολλοί ακόμη που πιστεύουν τα ίδια και φάνηκε με τα εκατοντάδες likes και τα “ΠΕΣ ΤΑ ΒΑΣΙΛΗ”. Το ερώτημα είναι αν οι ίδιοι όπως με τόση ευκολία ζητά την απαγόρευση μιας απόλυτα βασικής ελευθερίας, θα μπορούσαν να υποστούν τη στέρηση μιας δική τους, ακόμη κι αν δεν είναι το ίδιο σημαντική. Θα άρεσε αλήθεια στον Βασίλη Τσιάρτα να συνεχίσουμε να τον φωνάζουμε Τσάρτα, όπως μας συστήθηκε στην αρχή;

Ο Βασίλης Τσιάρτας είχε το δικαίωμα να προσδιορίσει όπως ήθελε το επώνυμό του, που στην τελική δεν είναι και το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο. Γιατί άραγε να μην μπορεί κάποιος να προσδιορίσει κάτι που αφορά όλη του την ύπαρξη;

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]