Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη από την Αφρική υποβάλλονται σε τρομακτική σεξουαλική βία στα κέντρα κράτησης της Λιβύης, σύμφωνα με έρευνα της ΜΚΟ «Women’s Refugee Commission».

Σύμφωνα με τη μελέτη, που βασίστηκε σε δεκάδες συνεντεύξεις με μετανάστες και εθελοντές, μετανάστες που κρατούνται σε κέντρα κράτησης απ’ την ακτοφυλακή της Λιβύης συχνά υφίστανται περαιτέρω κακοποίηση, ενώ θύματα βιασμού και κακοποίησης είναι άντρες και γυναίκες. Μάλιστα αξιωματούχος του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον Guardian, εκτιμά ότι το 90% των ανδρών προσφύγων και  μεταναστών που φιλοξενούνται στο ιταλικό σύστημα υποδοχής έχει βιώσει σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Ευρώπη.

Η έκταση της σεξουαλικής βίας που διαπράττεται κατά των προσφύγων φαίνεται εν μέρει να εξαρτάται από τους οικονομικούς τους πόρους, τις συνδέσεις τους και το έτος που ταξίδευαν – όσοι ταξιδεύουν τα τελευταία χρόνια είναι πιθανότερο να έχουν βιώσει σεξουαλική βία. Μάλιστα υπάρχουν και σχετικά βίντεο απ’ τα βασανιστήρια και την κακοποίηση που υφίστανται αναφέρει η μελέτη, υπογραμμίζοντας πως εκτός απ’ τη Λιβύη τέτοια φαινόμενα απαντώνται και στην Ιταλία.

Η μελέτη αναφέρει ότι «η σεξουαλική βία που διαπράττεται κατά των μεταναστών στο ταξίδι τους περιλαμβάνει σεξουαλικά βασανιστήρια, βία των γεννητικών οργάνων και ευνουχισμό. Επίσης αναγκάζουν άνδρες και αγόρια να βιάζουν άλλους – συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειας και πτωμάτων». Σε αυτά προστίθεται και η θανατηφόρα σεξουαλική βία, καταγγέλλει η ΜΚΟ.

«Τα ευρήματά μας είναι βαθιά ανησυχητικά» τόνισε η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Sarah Chynoweth. «Η σεξουαλική βία κατά γυναικών και ανδρών προσφύγων και μεταναστών φαίνεται ευρέως διαδεδομένη κατά τη διαδρομή που ακολουθούν, ειδικά στη Λιβύη, όπου διαπράττεται βάναυση σεξουαλική βία και βασανιστήρια σε επίσημα κέντρα κράτησης και φυλακές, κατά τη διάρκεια τυχαίων ελέγχων και στο πλαίσιο της καταναγκαστικής εργασίας και υποδούλωσης», τονίζει η ίδια.

Με πληροφορίες από Euronews και Guardian

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια