Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδονησίας καταδίκασε σε φυλάκιση μια γυναίκα που προσπάθησε να καταγγείλει τον εργοδότη της για σεξουαλική παρενόχληση, σε μια απόφαση που, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων, δημιουργεί τον κίνδυνο τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης να μετατραπούν σε εγκληματίες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε την Μπαΐκ Νουρίλ Μακνούν, δασκάλα στο νησί Λομπόκ, ένοχη για την κατηγορία παραβίασης των αυστηρών νόμων κατά της πορνογραφίας. Ανέτρεψε την αθωωτική απόφαση πρωτοβάθμιου δικαστηρίου και διέταξε τη φυλάκισή της για έξι μήνες. Επίσης της επέβαλε πρόστιμο 500 εκατ. ρουπιών (35.383 δολαρίων). Δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση κατά της χθεσινής απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου.

“Ανησυχούμε για τον αντίκτυπο αυτής της απόφασης διότι ανοίγει μια πόρτα για τους δράστες σεξουαλικής βίας να ποινικοποιούν τα θύματα”, δήλωσε ο Αντέ Ουαγιουντίν, εκτελεστικός διευθυντής του Legal Aid Foundation for the Press.

Η Μακνούν είχε παραπονεθεί ότι δεχόταν τηλεφωνήματα με χυδαίο περιεχόμενο από τον διευθυντή του σχολείου όπου εργαζόταν από το 2012, σύμφωνα με τη δικογραφία. Ηχογράφησε κάποια από τα τηλεφωνήματα εν αγνοία του διευθυντή της και έδωσε την ηχογράφηση σε τρίτο πρόσωπο ενώ τη διένειμε σε μια ηλεκτρονική συσκευή, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα ο διευθυντής να χάσει τη δουλειά του, σύμφωνα με τη δικογραφία.

Το 2015, ο διευθυντής κατήγγειλε την Μακνούν στην αστυνομία, το οποίο οδήγησε στη δίωξή της βάσει της νομοθεσίας κατά της πορνογραφίας.

Η ομάδα υπεράσπισης της Μακνούν ανακοίνωσε ότι μια φυλάκιση πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο ετών για να μπορέσει κανείς να ζητήσει επιείκεια, αλλά ότι ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να της απονείμει χάρη.

“Η μόνη πιθανότητα τώρα είναι να δοθεί χάρη από τον πρόεδρο διότι εξαντλήσαμε όλες τις άλλες νομικές διόδους”, δήλωσε ο Αζίζ Φαουζί, δικηγόρος της Μακνούν.

Ο πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο, που πρόσφατα εξασφάλισε μια δεύτερη θητεία στην προεδρία, είχε δηλώσει ότι η Μακνούν θα μπορούσε να ζητήσει επιείκεια από τον ίδιο εάν δεν δικαιωνόταν μέσω μιας δικαστικής επανεξέτασης. Εκπρόσωπος της προεδρίας αρνήθηκε να σχολιάσει την τελευταία απόφαση.

Το κίνημα #MeToo της Ινδονησίας έχει κερδίσει έδαφος με κάποιες γυναίκες να μοιράζονται τις δικές τους εμπειρίες από τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκαν. Αλλά το κίνημα έχει μέχρι στιγμής περιορισμένο αντίκτυπο στην κυρίως συντηρητική κοινωνία της πολυπληθέστερης μουσουλμανικής χώρας του κόσμου, συγκριτικά με την αίσθηση που έχει προκαλέσει σε κάποιες άλλες χώρες.

*Αλιευμένο από το capital.gr.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια