Η Ισλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που κρίνει παράνομη την ανισότητα πληρωμών μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Νόμος που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου προβλέπει ότι όλες οι επιχειρήσεις που απασχολούν τουλαχιστον 25 υπαλλήλους θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι προσφέρουν τις ίδιες αμοιβές και στα δύο φύλα για ίδιο αντικείμενο εργασίας διότι διαφορετικά θα του επιβάλλονται πρόστιμα.

Στόχος του νόμου είναι έως το 2022 να έχει εξαλειφθει το χάσμα αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών στη χώρα και όπως εξήγησε η Ντάγκνι Οσκ Αραντοτίρ Πιν, μέλος της Ένωσης για τα Δικαιώματα των Γυναικών, εξασφαλίζει ένα μηχανισμό που διασφαλιζει ότι άνδρες και γυναίκες πληρώνονται με ίσες αμοιβές.

«Αν και υπήρχε νομοθεσία που όριζε ότι οι αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών πρέπει να είναι ίσες, εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα αμοιβών», εξήγησε και ο νέος νόμος που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη έρχεται να διασφαλίσει την εφαρμογή της.

Ο νόμος πέρασε με τις ψήφους τόσο του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο της Ισλανδίας, όπου περίπου το 50% των βουλευτών είναι γυναίκες.

Η Ισλανδία, μια χώρα με 330.000 πληθυσμό που στηρίζει την οικονομία της στον τουρισμό και την αλιεία, είναι πρώτη στη λίστα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων επί εννέα συναπτά έτη.

Ας ελπίσουμε να μην χρειαστεί οι γυναίκες να μεταναστεύσουν στην Ισλανδία, αλλά να εφαρμοστεί κάτι αντίστοιχο και στις υπόλοιπες χώρου του κόσμου, προκειμένουν να ικανοποιηθεί ένα παγκόσμιο αίτημα του φεμινιστικού κινήματος εδώ και χρόνια.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X