Μετά την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Vox στην Ανδαλουσία, άλλη μία νεοναζιστική οργάνωση κατεβαίνει στις εκλογές στην Ισπανία. Η νεοναζιστική οργάνωση Hogar Social, που θα πει «Κοινωνικό Σπίτι» κατέθεσε στις 28 Φεβρουαρίου αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών για μετατροπή της σε κόμμα.

«Έχουμε νομιμοποιηθεί ως πολιτικό κόμμα και στόχος μας είναι να κατέλθουμε σε μία από τις φετινές εκλογικές αναμετρήσεις», παραδέχθηκε η αρχηγός της οργάνωσης Μελίσα Ροδρίγεθ, μιλώντας στο eldiario.es, χωρίς να προσδιορίσει σε ποιες εκλογές (εθνικές της 28ης Απριλίου, ή περιφερειακές-δημοτικές και Ευρωεκλογές τον Μάιο) αναφέρεται.

Ποια είναι όμως αυτή η οργάνωση; Το «Κοινωνικό Σπίτι» ήλθε στο προσκήνιο μέσα από καταλήψεις κλειστών κτιρίων στη Μαδρίτη, προσφέροντας κατοικία και υπηρεσίες σε οικογένειες και πρόσωπα με ανάγκες, μόνο όμως σε Ισπανούς πολίτες  και όχι σε ξένους, ή μετανάστες. Το ισπανικό δίκτυο Μετανάστευσης έχει καταγγείλει στο παρελθόν στην εισαγγελία το «Κοινωνικό Σπίτι» για βιαιοπραγίες κι επιθέσεις εναντίον μεταναστών στη Μαδρίτη και τη Γρανάδα, ιδίως μετά το τρομοκρατικό πλήγμα στη Βαρκελώνη τον Αύγουστο του 2017.

Το 2016 υπήρξε επίθεση με βόμβες μολότοφ στη Μαδρίτη που είχε στόχο ένα από τα πιο σημαντικά κι εμβληματικά τεμένη της πόλης. Τότε η Εισαγγελία άσκησε δίωξη για φυλετικό μίσος ενάντια σε 11 μέλη του, αλλά στο τέλος διέταξε έρευνα μόνο για τη Ροδρίγεθ.

Ως έδρα του «Κοινωνικού Σπιτιού» δηλώθηκε η Γρανάδα και όχι η Μαδρίτη, όπου δημιουργήθηκε η νεοναζιστική ομάδα και από όπου αναδείχθηκε και σε εθνικό επίπεδο. Αλλά η Γρανάδα ήταν μία από τις πόλεις, που το Hogar Social έχει επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό τη δράση κι επιρροή του. Δεν είναι τυχαίο βέβαια που είναι πάλι στην Ανδαλουσία, καθώς το vox εξασφάλισε 12 από τις 109 έδρες στις περιφερειακές εκλογές της συγκεκριμένης περιφέρειας τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το «Κοινωνικό Σπίτι» μαζί με άλλες ακροδεξιές οργανώσεις, όπως η «Φάλαγγα» και η «Ισπανία 2000», πρωτοστάτησε στο συλλαλητήριο της αντιπολίτευσης στην Πλατεία Κολόν κατά του διαλόγου της κυβέρνησης με την ηγεσία της Καταλονίας.

Με πληροφορίες από eldiario.es, lavanguardia

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

About The Author

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε όμως σε δύο πόλεις, σε πολύ μικρή ηλικία στη Λαμία-και τα καλοκαίρια στο χωριό-και ύστερα μόνιμος κάτοικος Αθήνας. Όταν τέλειωσε το σχολείο και δήλωνε τη σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έβλεπε όπως τα περισσότερα παιδιά πιο ρομαντικά την ιδέα της δημοσιογραφίας. Αργότερα, δουλεύοντας, συνειδητοποίησε ότι η δουλειά είναι πάντα δουλειά και για ένα τόνο διαφέρει από τη δουλεία. Πέρασε από διάφορα διαδικτυακά μέσα μέχρι να καταλήξει να την κερδίσει η διεθνής επικαιρότητα και το ραδιόφωνο. Στην ομάδα του 3point όμως και την αυτοδιαχείριση βρήκε αυτό που έλειπε από την δημοσιογραφική της καθημερινότητα, το πάθος για κάτι συλλογικό, γράφοντας ελεύθερα χωρίς αφεντικά πάνω από το κεφάλι της για όσα αλλού δεν θα μπορούσε να εκφράσει.

Related Posts