Σαν άλλος Γιώργος Παπανδρέου ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Ραχόι ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο την «ιστορική επιτυχία του» να διασώσει την ισπανική οικονομία(ουσιαστικά τις ισπανικές τράπεζες). Στην ουσία η «σπουδαία» αυτή διάσωση δεν ήταν τίποτε άλλο από το να καλέσει το ΔΝΤ στην χώρα του για να εφαρμόσει μια εξίσου όμοια συνταγή λιτότητας με αυτή της Ελλάδας. Η Ισπανία λοιπόν μπήκε για τα καλά στην ίδια καταστροφική τροχιά με την Ελλάδα, όπως κάποιοι υποστήριζαν το ντόμινο άρχισε.

 

Φυσικά η Ισπανία θα διασωθεί με πολύ ευνοϊκότερους όρους από ότι η Ελλάδα και όχι μόνο γιατί είναι πολύ μεγαλύτερη η οικονομία της – η 4η μεγαλύτερη στην Ευρώπη – αλλά και γιατί δεν είχαν κανένα Σαμαρά και κανέναν Βενιζέλο να στέλνουν υπογραφές και μετά να τάσσουν επαναδιαπραγμάτευση. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα, γιατί ακόμα και με ευνοϊκότερους όρους το μνημόνιο ακόμα και ελαφρύ είναι μνημόνιο, κι αυτό το ξέρουν και οι Ισπανοί και οι Ευρωπαίοι, πόσο μάλλον οι Έλληνες.

 

Ο Ραχόι έσωσε τις τράπεζες όχι τον Ισπανικό λαό που πλήττεται από 27% ανεργία, ποσοστό πάνω του διπλάσιου από αυτού που είχε η Ελλάδα όταν μπήκε στον μηχανισμό στήριξης και χρέος πολύ μεγαλύτερο φυσικά. Το δάνειο που πήρε έχει επιτόκιο πραγματικά καταδικαστικό, δάνειο το οποίο θα πληρωθεί από τις τσέπες των εργαζομένων. Τα μέτρα λιτότητας (και άλλα) είναι κοντά, η Ισπανία έπεσε ό,τι και να λέει ο Ραχόι.

 

Δεν ξέρω ποιος πίστεψε τον Ραχόι περί επιτυχίας αλλά τα ΜΜΕ κυρίως τα ελληνικά έσπευσαν να το μεταφράσουν σαν επιτυχία και ελπίδα να επαναδιαπραγματευθούμε ένα καλύτερο μνημόνιο.

 

Στην πραγματικότητα το γεγονός της διάσωσης της Ισπανίας απλά ακύρωσε όσους υποστήριζαν ότι η Ελλάδα είναι η εξαίρεση, ότι η Ελλάδα είναι αυτή που νοσεί και όχι το σύστημα και η πολιτική ολόκληρης της Ευρώπης. Διέψευσε αυτούς που έλεγαν ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν επηρεάζει τόσο πολύ την Ευρώπη, ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσει ντόμινο και ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα αντέξει μια έξοδο από το ευρώ. Όπως έβγαλε λάθος κι αυτούς που έλεγαν ότι για το χρέος φταίει το δημόσιο, οι εργαζόμενοι κλπ, καθώς ως γνωστόν η Ισπανία δεν είχε τίποτα από όλα αυτά.

 

Το Ευρωπαϊκό ντόμινο είναι έτοιμο να πέσει, και όντας αληθινοί ή όχι οι εκβιασμοί της εξόδου της χώρας μας το σίγουρο είναι ότι οι επιπτώσεις θα είναι η ολοκληρωτική διάλυση της Ευρωζώνης καθώς η Ισπανία θα ακολουθήσει, αν και αρχίζει να γίνεται κατανοητό πως ίσως τελικά να μην χρειαστεί καν η ανταρσία της μικρής Ελλάδας για να πλήξει το ευρώ και να γυρίσει στην δραχμή, ίσως πολύ πιο νωρίς από αυτό το ευρώ να καταρρεύσει από μόνο του…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X