Οι ιταλικές αρχές κατηγορούν τον Μιγκέλ Ρολντάν ότι βοήθησε διακινητές, ενώ βοήθησε να σωθούν χιλιάδες άνθρωποι απ’ τον πνιγμό στη Μεσόγειο

Είναι Ιούνιο τους 2017 και ο πυροσβέστης Μιγκέλ Ρολντάν δουλεύει επί 18 ώρες σε ένα διασωστικό σκάφος στη Μεσόγειο. Μία κλήση τον ειδοποιεί ότι βυθίζεται και άλλη βάρκα με μετανάστες. Είναι 10 το βράδυ και τελείως σκοτεινά. Ξεκινά με δύο συναδέλφους του, με μια μικρή βάρκα, να βρει τους μετανάστες που πνίγονται. Πλέουν για 200 μέτρα, σβήνουν τις μηχανές και ακολουθούν κραυγές για βοήθεια.

Βρίσκουν τους μετανάστες μέσα σε 10 λεπτά, αλλά το κέντρο ελέγχου έρευνας και διάσωσης της Ρώμης, αρνείται να δώσει άδεια στην ομάδα για να τους σώσει. Βρίσκονται σε χωρικά ύδατα της Λιβύσης και θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τη χώρα της Βόρειας Αφρικής. Τους χορηγείται άδεια να διεξάγουν επιχείρηση διάσωσης 15 λεπτά αργότερα. Αλλά ένα τέταρτο της ώρας είναι αιωνιότητα για τους μετανάστες που αγωνίζονται να μείνουν ζωντανοί.

“Μπορούσαμε να σώσουμε μόνο τους μισούς, πολλοί άνθρωποι πνίγηκαν”, θυμάται ο Ρολντάν, 32χρονος πυροσβέστης από τη νότια πόλη της Μάλαγα, ο οποίος ήταν μέλος της υποβρύχιας μονάδας του πυροσβεστικού τμήματος του Δημαρχείου της Σεβίλλης από το 2013. Η πράξη αλληλεγγύης του εκείνη τη μέρα, όπως και η βοήθειά του σε άλλες αποστολές διάσωσης το καλοκαίρι του 2017, θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής για 20 χρόνια για υποστήριξη της παράνομης μετανάστευσης και συνεργασίας με διακινητές ανθρώπων.

Ο Ρολντάν είχε προηγούμενη εμπειρία από αποστολές διάσωσης στο Αιγαίο, δίπλα στη Λέσβο και αποφάσισε να “ξοδέψει” τις 20 ημέρες των διακοπών του τον Ιούνιο του 2017 στο Iuventa, ένα παλιό αλιευτικό σκάφος, που μετετράπη σε διασωστικό σκάφος από τη γερμανική ΜΚΟ Jugend Rettet. Το πλήρωμα αναχώρησε για το λιμάνι της Βαλέτα στη Μάλτα και έπλευσε μέχρι που βρίσκονταν 17 ναυτικά μίλια μακριά από την ακτή της Λιβύης σε διεθνή ύδατα. Εκείνες τις 20 μέρες, η ομάδα διέσωσε 5.000 ανθρώπους.

Όταν ο Ρολντάν επέστρεψε στη Σεβίλη, το πλήρωμα συνέχισε να πραγματοποιεί αποστολές διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο, έναν από τους πιο “δημοφιλείς” δρόμους για είσοδο στην Ευρώπη, διασώζοντας περίπου 14.000 ανθρώπους τις επόμενες εβδομάδες. Αλλά οι αποστολές διάσωσης διακόπηκαν στις 2 Αυγούστου, όταν οι Ιταλικές αρχές κατέλαβαν το Iuventa και ξεκίνησαν έρευνα για το πλήρωμα για “διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης”. Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν ένας δικαστής στην πόλη Τραπάνι της Σικελίας να κατηγορεί ολόκληρο το πλήρωμα, 7 Γερμανούς, 2 Σκωτσέζους και τον Ρολντάν για βοήθεια στους διακινητές ανθρώπων.

“Είναι απίστευτο. Σεβόμαστε τους κανόνες τόσο πολύ που έχουμε δει τους ανθρώπους να πεθαίνουν λόγω της γραφειοκρατίας. Η κατηγορία είναι ένα τεράστιο χαστούκι στο πρόσωπο”, λέει ο Ρολντάν. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, 3.116 άνθρωποι πέθαναν προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο το 2017, από τους οποίους οι περισσότεροι -2.832 άνθρωποι- πνίγηκαν στη κεντρική Μεσόγειο, όπου ο Ρολντάν δούλευε ως εθελοντής.

“Από την αρχή της επιχείρησης, συνεργαστήκαμε άμεσα και πλήρως με τις Ιταλικές αρχές”, λέει ο Σάσκα Χίρκε, ένας από τους ιδρυτές της Jugend Rettet και ο επικεφαλής της αποστολής του 2017, στην οποία συμμετείχε ο Ρολντάν. Σύμφωνα με τον Χίρκε, ο κύριος στόχος του Iuventa είναι να πηγαίνει σε περιοχές που οι μετανάστες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του πνιγμού – πήγαιναν περίπου 200 με 300 χιλιόμετρα μακρά από το νησί Λαμπεντούζα και τη Μάλτα- να τις ερευνά και να τους διασώζει. Μετά τη διάσωση, οι μετανάστες μεταφέροντας σε πλοία που ανήκουν σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς όπως οι Γιατροί του Κόσμου και η Save the Children.

Η υπόθεση του Ρολντάν δεν είναι η μοναδική. Το 2018, τρεις πυροσβέστες από τη Σεβίλλη αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο φυλάκισης με 10 χρόνια για “συμμετοχή σε λαθραία εισαγωγή ανθρώπων” ως εθελοντές στην Ισπανική Ένωσης Βοήθειας, μία ισπανική Ένωσης που προσπαθεί να σώζει μετανάστες που πνίγονται στη θάλασσα. Οι τρεις άνδρες αθωώθηκαν, αλλά ο Ρολντάν μπορεί να μην είναι τόσο τυχερός, λέει ο Όινο Ρέινα, πρόεδρος της Ένωσης.

Οι τρεις πυροσβέστες που είχαν βρεθεί το 2018 να βαραίνονται με αντίστοιχες κατηγορίες – Photo: EFE

“Η κύρια διαφορά μεταξύ των υποθέσεων είναι ότι πριν είχαμε να κάνουμε το ελληνικό σύστημα δικαιοσύνης, αλλά ο Ρολντάν κατηγορείται από την Ιταλία, μία χώρα της οποίας η πολιτική είναι να παρενοχλεί και να επιτίθεται στις ΜΚΟ, ειδικά από τότε που ο Ματέο Σαλβίνι ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών”, εξηγεί ο Ρέινα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Jugend Rettet, η έρευνα της υπόθεσης πρόκειται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι και αν χρειαστεί να γίνει δίκη, θα ξεκινήσει στο τέλος του χρόνου. Ο Ρολντάν, ωστόσο, πιστεύει ότι αυτό δεν θα συμβεί. “Ακόμη κι ένα λεπτό να μείνω στη φυλακή επειδή διέσωζα ζωές θα ήταν πάρα πολύ”.

*Μετάφραση από την elpais

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]