Οι πλατείες της Ιταλίας αντιστέκονται στον ρατσισμό και την ξενοφοβία: χιλιάδες άνθρωποι σε 300 πόλεις από τον Βορρά ως τον Νότο πραγματοποίησαν μεγάλες συγκεντρώσεις κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της ιταλικής κυβέρνησης.

«Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, οι πλατείες της χώρας γέμισαν με τα χρώματα και τα συνθήματα της «Ιταλίας που αντιστέκεται, οργανώνεται και κινητοποιείται κατά της κυβερνητικής πολιτικής για τους μετανάστες» γράφει η Repubblica. Tο κλείσιμο των λιμανιών για να μην καταπλεύσουν τα σκάφη με πρόσφυγες, αλλά και τα ρατσιστικά επεισόδια που πολλαπλασιάστηκαν τους τελευταίους μήνες, έχουν κινητοποιήσει τους Ιταλούς πολίτες.

Στο Τορίνο χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να φωνάξουν «καλωσορίζουμε τους πρόσφυγες». Οι διοργανωτές είναι απλοί πολίτες και εθελοντές της Rainbow4Africa που βοηθά τους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στη Γαλλία μέσα από τα ορεινά μονοπάτια. Η ιδέα των συγκεντρώσεων ξεκίνησε από τέσσερις φίλους – την Λουιζα Ζόρζι, τον Τζοβάνι Γκαρίλιο, την Λουιζα Μοντο και την Μισέλ Αγκελάντου -και έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ιταλία. Για να αντισταθούν «στις απάνθρωπες επιλογές εκείνων που θέλουν να αφήσουν εκείνους που τρέχουν μακριά από τον πόλεμο, την πείνα και τη φτώχεια, να πεθάνουν στη θάλασσα».

Στο Μιλάνο οι διαδηλωτές επέλεξαν να φορούν τουλάχιστον ένα κόκκινο σύμβολο. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν αηδιάσει με την πολιτική αυτή για τη μετανάστευση», δήλωσε η διοργανώτρια της εκδήλωσης στο Μιλάνο, η ψυχολόγος Τζούντιθ Τσεραγκιόλι.

Στο Τρέντο , μπροστά από το δημαρχείο συγκεντρώθηκαν πάνω από εβδομήντα συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων συνδικάτα και ενώσεις , η Επιτροπή Ειρήνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οργάνωση Caritas Trento.

Στη Φλωρεντία, παρά τη βροχή, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πιάτσα Σάντα Κρότσε . «Θέλουμε να φωνάξουμε ότι υπάρχει μια διαφορετική Ιταλία, που αντιστέκεται, που θέλει να καλωσορίσει τους μετανάστες και ότι το διάταγμα Σαλβίνι δεν μας αντιπροσωπεύει» δήλωσε η Κιαρα Μαρτινέλι, εκπρόσωπος των οργανωτών.

Στην Ανκόνα, πολύχρωμες ομπρέλες και πανό γέμισαν την κεντρική πλατεία, αλλά και ισοθερμικές κουβέρτες, όπως εκείνες που χρησιμοποιούνται για να ζεστάνουν τους μετανάστες που σώζονται από τη θάλασσα ή ανθρώπους που διασώζονται από κάποια φυσική καταστροφή. Στους διαδηλωτές μίλησαν ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Αντόνιο Μαστροβιτσέντσο και ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας Πάολο Πινότσι.

*Αλιευμένο από το tvxs

 

Διάβασε αν θες ακόμη:

Οι κάτοικοι της Νάπολης απαντούν στην αντιμεταναστευτική υστερία

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X