Η λέξη blues πάντοτε ηχούσε ωραία στα αυτιά μου. Για κάποιο λόγο, όπως έλεγα τις προάλλες σε μία φίλη, κάθε φορά που ακούω έναν μαυρούλι γεράκο να τραγουδά, θυμάμαι ένα δικό μου γεράκο, που βολτάρει πλέον σε άλλες πολιτείες και ουρανούς. Όχι ότι είχε κάποια σχέση, εκείνος γαλουχήθηκε στα ρεμπέτικά και μου άφησε σπουδαία παρακαταθήκη, μέσω μίας πληθώρας κασετών, που κάποια στιγμή θέλω να φιλοτιμηθώ να αξιοποιήσω.

Παρόλα αυτά είχε κάτι από εκείνη την αγνότητα, την ευθύτητα και τον πόνο των blues. Ίσως να έμοιαζε και στην όψη με κάποιους από δαύτους. Μέσα από αυτή τη νοσταλγία αισθάνθηκα  ότι  τα blues είναι για τις στιγμές που είσαι μόνος, κονταροκτυπιέσαι με τον εαυτό σου και το κάθε μουρμουρητό απαλύνει τις πληγές. Ένιωσα πως αξίζει να μοιραστούμε σήμερα, όπως κάθε Τρίτη άλλωστε, μερικά ακούσματα από το μακρινό Μισισίπι… 

Πρόταση Νο 1

Σε ένα άλμπουμ του 1964 Ο Skip James εισάγει το έργο του με το Hard Time Killin’ Floor  Blues. Οι γέφυρες, όπου οι στίχοι μένουν στην άκρη και ο ίδιος προτιμά να παίξει με την πλέον διαχρονική μουσική έκφραση δια στόματος (Um, hm-hm…) ισοδυναμούν με τη στάχτη που γκρεμοτσακίζεται από το τσιγάρο και δίνουν τροφή σε μία νέα σκέψη μέσα από τη ματιά ενός τύπου που πονά, αποδέχεται, αλλά δεν ανέχεται.  Μου θύμισε κάτι από το Rooster των Alice In Chains. Η αρχή του είναι σαν συνέχεια των σημείων που αφήνει κενά από λέξεις ο James. Δεν ξέρω αν o Cantrell, επηρεάστηκε, αλλά είτε ακούσια, είτε εκούσια, απέδειξε για πολλοστή φορά πως η μουσική είναι ένα ενιαίο πλέγμα. Κάθε έκφραση της, συνδέεται με την άλλη. Έστω και ελάχιστα…

Πρόταση Νο 2

Πέντε χρόνια νωρίτερα ο Howlin Wolf ειδήμων στα χωράφια της φυσαρμόνικας και της κιθάρας, όπως κάθε μπλουζίστας που σέβεται τον εαυτό του εδώ που τα λέμε, αναρωτιόταν τι είναι blues? Blues λοιπόν είναι…

Πρόταση Νο 3

O Muddy Waters μία δεκαετία μετά, απάντα πως…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

Αρθρογράφος

Κώστας Παπαντωνίου

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει Verve, Μπαλάφα και Grunge και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Σχετικά Άρθρα

X