Ενόχληση και διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει στην Κίνα η απόφαση των αρχών να κόψουν τις ομοφυλοφιλικές σκηνές στην ταινία “Bohemian Rhapsody” για τη ζωή του τραγουδιστή και ηγέτη των Queen, Freddie Mercury.

Η ταινία για τη ζωή του τραγουδιστή του θρυλικού συγκροτήματος Queen ξεκίνησε να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες της Κίνας την Παρασκευή και έχει ήδη κάνει εισπράξεις οκτώ εκατομμύρια δολάρια στο box office, σύμφωνα με την κινεζική κινηματογραφική εταιρεία Alibaba Pictures.  Από το φιλμ, όμως, απουσιάζουν τουλάχιστον τρία λεπτά σκηνών, μεταξύ των οποίων, η σκηνή με το φιλί που δίνει ο Ράμι Μάλεκ σε έναν άνδρα, αλλά και το σημείο όπου ο Freddie Mercury αποκαλύπτει στο συγκρότημα πως είναι ομοφυλόφιλος και πως έχει προβληθεί από τον ιό HIV.

Το περιστατικό λογοκρισίας άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση περί διακρίσεων και απαγορεύσεων στην Κίνα, με αρκετούς θεατές να διαμαρτύρονται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Ουσιαστικά είναι σαν να έχει κοπεί ολόκληρη η ταινία παρότι στην πραγματικότητα λείπουν μόνο τρία λεπτά», είπε ένας χρήστης του Weibo, του αντίστοιχου Twitter της Κίνας με έναν άλλο να αναφέρει ότι «η ταινία από μόνη της δεν επιχειρεί να τονίσει κάτι αλλά όταν σκοπίμως κόβονται σκηνές, το ζήτημα γίνεται ευαίσθητο».

Η αρμόδια αρχή της Κίνας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει.

Σημειώνεται ότι και κατά τη διάρκεια της μετάδοσης των βραβείων Όσκαρ, οι κινεζικές αρχές λογόκριναν την ομιλία του Ράμι Μάλεκ βάζοντας υπότιτλο τον όρο «ειδική ομάδα», όταν ο βραβευμένος ηθοποιός ανέφερε τη λέξη «γκέι».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X