Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον Ζοζέ Μουρίνιο για τις τακτικές του γνώσεις και για την ικανότητά του να κατακτά τίτλους. Πολλοί ήταν αυτοί που τον κατηγορούσαν για τον τρόπο που κινούνταν στις μεταγραφές. Από τώρα, δεν θα έχουν ούτε σε αυτόν τον τομέα να του προσάψουν κάτι.

Είναι αλήθεια ότι σε όποια ομάδα κι αν πήγε ο Πορτογάλος τεχνικός μετά την Πόρτο, έπαιρνε όποιον παίχτη ήθελε, σχεδόν στην κυριολεξία, αδιαφορώντας για την τιμή του. Ο εκάστοτε πρόεδρος να είναι καλά.

Από το 2004 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2007 που έμεινε στην Τσέλσι, ο πρόεδρος της ομάδας του Λονδίνου, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, δεν του χάλασε ποτέ χατίρι. Από τον Ντιντιέ Ντρογκμπά, μέχρι τον Αντρί Σεφτσένκο. Την πρώτη του σεζόν στην Ίντερ δεν έκανε κάποια τρανταχτή μεταγραφή (Μουντάρι, Μαντσίνι, Κουαρέσμα), αλλά στη δεύτερη πήρε τους Ντιέγκο Μιλίτο, Γουέσλι Σνάιντερ και Τιάγκο Μότα, ενώ αντάλλαξε τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς με τον Σάμουελ Ετό και 35 εκατομμύρια ευρώ! Αυτές αποδείχθηκαν και οι κινήσεις ματ του “Special One” καθώς στο τέλος της σεζόν κατέκτησε το Treble! (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Champions League). Αφού τα πήρε όλα, είπε να δοκιμάσει την τύχη του στην Ρεάλ Μαδρίτης. Κεντίρα, Εζίλ, Καρβάλιο και Ντι Μαρία ήταν οι πρώτες του κινήσεις. Τις επόμενες σεζόν, Φάμπιο Κοεντράο και Λούκα Μόντριτς ήταν οι ακριβότερες μεταγραφές του.

Με λίγα λόγια, μπορεί να μην πήρε παίχτη τύπου Κριστιάνο Ρονάλντο, Γκάρεθ Μπέιλ, Φαλκάο, αλλά όποιον ζητούσε τον έπαιρνε. Ακόμα και φέτος στην Τσέλσι, οι Νεμάνια Μάτιτς, Βίλιαν και Αντρέ Σίρλε, στοίχισαν περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ. Είναι σίγουρο ότι ο Μουρίνιο καταλαβαίνει καλύτερα από όλους ότι δεν μπορεί να ξοδεύει μόνο, αλλά θα πρέπει να βάλει και κάποια λεφτά στο ταμείο της Τσέλσι.

Τι καλύτερο από το να “εκμεταλλευτείς” κάποιον όταν το έχει ανάγκη. Ακόμα καλύτερα όταν είναι άμεσος ανταγωνιστής σου. Ακόμα καλύτερα αν σου έχει φάει τη θέση του πάγκου που ονειρευόσουν να καθίσεις τόσα χρόνια που… αποσυρόταν ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Μάλιστα. Για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον Ντέιβιντ Μόγιες (ή Μόις) ο λόγος.

Συγκεκριμένα, ο Χουάν Μάτα, από απόλυτος πρωταγωνιστής πέρσι (19 γκολ και 34 ασίστ!) με τη φανέλα της Τσέλσι, με τον ερχομό του Μουρίνιο μεταμορφώθηκε σε απόλυτο κομπάρσο. Σε 11 συμμετοχές είχε μόλις 2 ασίστ και σπάνια έβρισκε θέση στην βασική ενδεκάδα. Παρόλα αυτά, ο Μουρίνιο κατάφερε να πουλήσει τον “περσινό” Μάτα στην Γιουνάιτεντ και όχι τον φετινό, καθώς κανείς δεν θα έδινε 45 εκατομμύρια ευρώ για έναν “παγκίτη”.

Εκτός από το ότι εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (οικονομικά) την ανάγκη της Γιουνάιτεντ για ενίσχυση για να πετύχει τον μοναδικό ρεαλιστικό φετινό της στόχο (την κατάκτηση της 4ης θέσης που οδηγεί στο επόμενο Champions League), κατάφερε να το κάνει με πολύ ευνοϊκούς όρους για την ομάδα του και παράλληλα καθόλου ευνοϊκούς για τους αντιπάλους της Τσέλσι στην κούρσα του τίτλου.

Η Τσέλσι έχει ήδη αντιμετωπίσει δύο φορές την Γιουνάιτεντ φέτος στο πρωτάθλημα και δεν θα τον βρει απέναντι της. Αντίθετα, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ θα βρεθούν ξανά αντιμέτωπες με τη Γιουνάιτεντ και πιθανότατα τον Μάτα. Αυτή η κίνηση του Μουρίνιο θεωρήθηκε άδικη από τον Αρσέν Βενγκέρ, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Άδικο για άλλους, δίκαιο για μερικούς.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα θετικά από την συγκεκριμένη κίνηση. Το καλύτερο το άφησα για το τέλος. Πριν καν ανακοινωθεί επίσημα η μεταγραφή του Μάτα, η Τσέλσι ανακοίνωσε την απόκτηση του Μοχάμεντ Σαλάχ. Ποιος είναι ο κύριος; Ένας 21άχρονος Αιγύπτιος από την Βασιλεία, ο οποίος έχει σκοράρει τρεις φορές απέναντι στην Τσέλσι από τον περασμένο Μάιο σε αγώνες Champions League. Αριστεροπόδαρος, (όπως ακριβώς o Μάτα), μπορεί να αγωνιστεί σε όλες τις πλευρές τις επίθεσης (όπως ακριβώς ο Μάτα) πιο γρήγορος και πιο μαχητικός, σίγουρα όμως λιγότερο έμπειρος και ποιοτικός. Κανείς δεν ξέρει όμως σε 4 χρόνια (τόσα τον περνάει ο Ισπανός) ποια θα είναι η εξέλιξή του. Έτσι κι αλλιώς, ο πιτσιρικάς στοίχισε λιγότερα από τα μισά χρήματα που εισπράχθηκαν από τον Ισπανό.

Όταν ακόμα και στο εξωαγωνιστικό κομμάτι σκέφτεται την παραμικρή λεπτομέρεια και έχει φροντίσει να… μαγειρέψει πριν πεινάσει, μπορεί και να μην φταίει που αυτοαποκαλείται “The Special One”.

ΥΓ. Θέλει guts αρχικά να αφήνεις στον πάγκο και στη συνέχεια να πουλάς τον παίκτη που επί 2 χρόνια είχε ψηφιστεί ως ο αγαπημένος παίχτης των οπαδών της ομάδας…

Δείτε βίντεο με τα περσινά και τα φετινά κατορθώματα του Σαλάχ με τη φανέλα της Βασιλείας:

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]