[…] Μας έφεραν λοιπόν ένα μάγκα ταγματάρχη απ’ τον Περαία. Μας μάζεψε για να μας βγάλει λόγο. Άρχισε κι αυτός με τις γνωστές μαλακίες, αλλά δεν τού ‘βγαινε του φουκαρά.

Οπότε κάποια στιγμή σταματάει, μας κοιτάει, και λέει: ρε σεις, δεν το καταλαβαίνω, έχω τα παιδιά στη ΣΦΑ -οι φυλακές των ποινικών στο Μακρονήσι- εντάξει, γαμιούνται, κλέβουν, παίρνουν ναρκωτικά, αλλά είναι πατριώτες ρε, κι εθνικόφρονες, πάνε στην εκκλησία, τραγουδάνε πατριωτικά άσματα, φωνάζουν ζήτω ο βασιλιάς, κάτω ο κομμουνισμός κλπ. Εσείς είστε καλά παιδιά μορφωμένα, γενικά εντάξει, που λένε, αλλά δεν είστε πατριώτες, ρε, δεν είστε εθνικόφρονες. Τι παραπονιέστε, λοιπόν, που σας ζορίζουμε; Τι να κάνει η πατρίδα, ρε, πώς ν’ αμυνθεί;

Tι να του πεις. […]

***
[…] Ώσπου μια μέρα -ήμασταν τρελά χαρμάνια, δεν είχαμε ούτε τριτάκι να φουμάρουμε, μας μίλαγε ένας από την καθοδήγηση, πάλι σε απεργία πείνας ή κάτι τέτοιο κατεβαίναμε- τέλος, τραβάει που λες ο τύπος κι ανάβει ένα δοκάρι, ολόκληρο τσιγάρο, σου λέω… Γλάρωσαν τα μάτια μας.

Γυρίζει ο Νικόλας και του λέει, δηλαδή, ρε συναγωνιστή, στον αγώνα ενωμένοι, στο τσιγάρο χωριστά; τό ‘πε έτσι, για να τον καρφώσει, ξέρεις τώρα πόσο περήφανος ήταν. Τέλος, τι του απαντάει, που λες, το κωλόπαιδο; “Τι να γίνει, συναγωνιστή, στις συνθήκες του καπιταλισμού δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τον κομμουνισμό”. Σκέτη χαμούρα, σου λέω, ούτε για τα μάτια να πει, πιάστε και σεις καμιά καυτή, ρε παιδιά.

Και να φανταστείς, όλοι ήμαστε μελλοθάνατοι, κάθε βράδυ περιμέναμε να μας πάρουν για την απομόνωση… Τι να πεις! Εμείς, όταν μπαίναμε στο κόμμα κι ακούγαμε πως αυτός είναι «δικός μας» παραδινόμασταν: ίσον διαλεχτός, αδερφός στη ζωή και στο θάνατο, διότι πως να γίνει αλλιώς, κρατάς τη ζωή του στα χέρια σου και κρατάει τη δικιά σου.

Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα, δυστυχώς, ο άνθρωπος είναι γεμάτος σπηλιές, κουβαλάει μέσα του τόσα πρόσωπα και τόσα πράματα, που δεν αλλάζουν αυτόματα, μόνο με τη συμμετοχή του σ’ έναν δίκαιο αγώνα. Χρειάζεται άλλο σόι δουλειά για ν’ αλλάξει… […]

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X