Βίντεο στο οποίο εμφανίζεται το ελληνικό Λιμενικό Σώμα να παρεμποδίζει βάρκα με πρόσφυγες κοντά στο Αγαθονήσι, και να τους αναγκάζει να επιστρέψουν προς την πλευρά της Τουρκίας δημοσιοποίησε η οργάνωση Aegean Boat Report, καταγγέλλοντας πως στη βάρκα επέβαιναν τουλάχιστον 34 πρόσφυγες και μετανάστες. Διαψεύδει μέσω «πηγών» το Λιμενικό Σώμα,

Στην περιγραφή του βίντεο που δημοσίευσε η οργάνωση αναφέρεται πως το περιστατικό συνέβη στα ελληνικά ύδατα την Τετάρτη 17 Ιουλίου, βορειοανατολικά του Αγαθονησίου, όταν δύο πλοιάρια του Λιμενικού Σώματος εντόπισαν τη βάρκα. Τότε, όπως φαίνεται και στο βίντεο, το ένα σκάφος κινήθηκε προς το μέρος τους, απωθώντας τη βάρκα και αλλάζοντας την κατεύθυνσή της προς την Τουρκία.

«Αυτό συμβαίνει στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μια βάρκα που μεταφέρει 34 άτομα, επαναπροωθείται από την Ελληνική Ακτοφυλακή. Η Τουρκική Ακτοφυλακή, η οποία εμφανίζεται επίσης στο βίντεο, περιμένει απλά να φτάσει η πλαστική βάρκα σε αυτούς. Στο βίντεο μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή οδηγεί παράλληλα με το σκάφος με πολύ επικίνδυνους ελιγμούς, προσπαθώντας να το αναγκάσει να αλλάξει κατεύθυνση. Αυτό συνέβη στα ελληνικά ύδατα την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019, βόρεια της Κω. Κάτι που έχει συμβεί πολλές φορές, δηλαδή οι άνθρωποι να αναγκάζονται να σπρώχνονται πίσω σε τουρκικά χωρικά ύδατα από ελληνικά σκάφη. Αυτή τη φορά, όμως, το κατέγραψε και η κάμερα» αναφέρεται στην περιγραφή του βίντεο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το απόγευμα της Τετάρτης υπήρξε ανεπίσημη αντίδραση του Λιμενικού Σώματος, που υποστηρίζει πως εντόπισε τη βάρκα εντός τουρκικών χωρικών υδάτων να πλέει «ακυβέρνητη προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα», την οποία παρέλαβε λίγα λεπτά μετά η τουρκική ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με τις «πηγές του Λιμενικού Σώματος» που επικαλείται το Βήμα, αναφέρεται πως «στις 5 τα ξημερώματα της 17ης Ιουλίου οι έλληνες λιμενικοί εντόπισαν εντός τουρκικών χωρικών υδάτων ακυβέρνητη λέμβο με μετανάστες. Άμεσα ενημέρωσαν τον Θάλαμο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος το οποίο με τη σειρά του ενημέρωσε τον αντίστοιχο Θάλαμο στην Τουρκία. Μέσα σε περίπου 30 λεπτά και ενώ η λέμβος ακυβέρνητη έπλεε προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο σημείο έφτασε σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής που παρέλαβε τους μετανάστες».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X