Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια, όμως τελικά επιβλήθηκε τιμωρία στη γυναίκα που είχε κλωτσήσει παιδί στην Ακρόπολη, την ώρα που εκείνο έπαιζε ακορντεόν. Το στιγμιότυπο είχε συλλάβει με τον φακό του ο βραβευμένος φωτογράφος του Associated Press Δημήτρης Μεσσήνης και όπως ανέφερε χτες ο ίδιος, ύστερα από πιέσεις του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων στην Ελλάδα το θέμα έφτασε στη Βουλή.

Η φωτογραφία είχε διαδοθεί πάρα πολύ και έδειχνε με τον πλέον κυνικό τρόπο πως είναι ριζωμένο το μίσος σε κόσμο για κόσμο που είναι διαφορετικός από εκείνον, ακόμη κι αν αφορά ένα μικρό φτωχό παιδί. Ένα παιδί που έπαιζε ακορντεόν στο δρόμο για να ζήσει, αντί να βρίσκεται σπίτι του, αντί να είναι όπως άλλα παιδάκια στο τουριστικό τρενάκι μαζί με την οικογένεια και τους φίλους του, αντί να βρίσκεται στο σχολείο.

Η γυναίκα που το κλώτσησε δούλευε σε κοντινό κοσμηματοπωλείο και φαίνεται… ενοχλήθηκε. Πλησίασε το παιδί, άρχισε να του φωνάζει και το κλώτσησε με ένα παπούτσι που θυμίζει… τσαρούχι. Του προκάλεσε ένα τραύμα που δεν επουλώνεται. Και δεν μπορεί να επουλώσει ούτε η τιμωρία που της επιβλήθηκε.

Είναι θετικό πάντως, ότι έστω και με καθυστέρηση ο ρατσισμός καταδικάστηκε. Μετά από 4 χρόνια και 2 αναβολές της εκδίκασης της υπόθεσης, στη γυναίκα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή.

Για την εξέλιξη ο φωτογράφος Δημήτρης Μεσσήνης έγραψε χτες στον λογαριασμό του:

«Το 2013 είχα την τύχη (ατυχία για το παιδί) να τραβήξω αυτήν την φωτογραφία κάτω από την Ακρόπολη. Η δημοσίευσή της τότε είχε γίνει viral και μετά από πιέσεις του παρατηρητηρίου ρατσιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα, το θέμα έφτασε στην Βουλή και ασκήθηκε και αυτεπάγγελτη δίωξη κατά της εν λόγω “κυρίας”. 4 χρόνια μετά και 2 αναβολές η κατηγορουμένη καταδικάστηκε ερήμην σε ποινή φυλάκισης 3 μηνών με αναστολή… Είναι στιγμές που νιώθω πολύ περήφανος για το λειτούργημα που ασκούσα όλα αυτά τα χρόνια…»

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια