Ο Puigdemont τόνισε ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου είναι έγκυρα και ότι η Καταλονία διεκδίκησε το δικαίωμα να είναι ανεξάρτητη. Ζήτησε επίσης, από το λαό να αποφύγει τις εντάσεις και να προσπαθήσει για έναν εποικοδομητικό διάλογο, αλλά και από τους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες να μην προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον καταλανικό λαό.
Δυνάμεις της καταλανικής αστυνομίας είχαν τοποθετηθεί νωρίτερα περιμετρικά του τοπικού κοινοβουλίου, απαγορεύοντας την είσοδο σε κόσμο που συγκεντρώνονταν στην περιοχή.

Η κεντρική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι είχε προειδοποιήσει τον πρόεδρο της Καταλονίας να μην προχωρήσει σε «μη αναστρέψιμες κινήσεις και να μην ακολουθήσει ένα δρόμο που δεν έχει επιστροφή με την μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας». Αυτό σήμαινε ακόμη και την εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος που προβλέπει την αναστολή των τοπικών εξουσιών σε περίπτωση απειλής της εθνικής κυριαρχίας.

ΕΕ, Ciudadanos αλλά και Σοσιαλιστές βρέθηκαν στο πλευρό του Ραχόι. Η μόνη διαφορετική φωνή, αυτή την αριστεράς, οι Unidos Podemos προέκριναν τον διάλογο ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.

Νωρίτερα η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, είχε ζητήσει να καταβληθούν προσπάθειες για τη αποκλιμάκωση της κρίσης, προκειμένου να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή μέσω πολιτικού διαλόγου.

Το ερώτημα παραμένει: τι θα κάνει τώρα ο Ραχόι; Θα προχωρήσει σε διάλογο ή θα σκληρύνει ακόμα περισσότερα τη στάση του; Το ζήτημα της Καταλωνίας βεβαια τον συμφέρει περισσότερο να βρίσκεται στην επικαιρότητα, παρά η ψήφιση του νέου προϋπολογισμού ή τα σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματό του.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια