Το τμήμα γυναικείου βόλεϋ , κομμάτι του ανδρικού ποδοσφαιρικού τμήματος, κομμάτι του γυναικείου τμήματος μπάσκετ, κομμάτι της κερκίδας αποχωρούν «γιατί θέλουμε να συνεχίσουμε να προτάσσουμε μέσα από τον αθλητισμό, όπως και από την καθημερινή μας πρακτική, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στην καθεμία και τον καθένα μας να εκφράζεται και να υπάρχει χωρίς να νιώθει φόβο, την ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ που πραγματώνεται μόνο από οριζόντιες διαδικασίες, και μέσω της ισότητας και της συναίνεσης, την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ως όπλο σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας».

 

Σβήστε μας απ’ τον χάρτη σας

(κείμενο αποχώρησης από τον Αστέρα Εξαρχείων)

Ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με τον Αστέρα γιατί θέλαμε  να συνδυάσουμε  την αγάπη μας για τον αθλητισμό με συγκεκριμένες αξίες, όπως την αυτοοργάνωση, την οριζοντιότητα, τον αντισεξισμό, τον αντιφασισμό, κόντρα στην κυρίαρχη εμπορευματοποίηση των αθλημάτων. Θέλαμε να προτάξουμε αυτές τις αξίες μέσα στο αθλητικό σωματείο μέσω των ζυμώσεων μεταξύ μας, τόσο στα αγωνιστικά τμήματα, όσο και στη συνέλευση. Ωστόσο στόχος ήταν επίσης αυτά τα ιδανικά να διαχυθούν και στην κοινωνία γενικότερα μέσω της κερκίδας και της συμμετοχής μας σταπρωταθλήματα.

Πριν από 14 χρόνια, τα άτομα που συναντήθηκαν στην εξέδρα του Αστέρα Εξαρχείων, αφού ζυμώθηκαν μεταξύ τους, έθεσαν τα προτάγματα της Ελευθερίας,της Αλληλεγγύης και της Αυτοοργάνωσης. Μέσω μιας αργής διαδικασίας, η προσπάθεια αυτή μετουσιώθηκε στην ανοιχτή συνέλευση που λειτουργούσε τα τελευταία 2 χρόνια. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε να αντιπαρατεθούμε στο βάθος των χρόνων με μάτσο, χουλιγκανίστικες, ομοφοβικές και σεξιστικές συμπεριφορές, και επιπροσθέτως -κατά τη δημιουργία της ανοικτής συνέλευσης- με ένα Δ.Σ. φάντασμα και κάποιους «παράγοντες» οι οποίοι διαχειρίζονταν την ομάδα.

Ακόμη και μέσα στη συνέλευση, άτομα που φαινομενικά μοιράζονταν τις αξίες μας βρήκαν χώρο να εκφράσουν εξουσιαστικές, μάτσο, ομοφοβικές και σεξιστικές συμπεριφορές. Άτομα τα οποίαήθελαν να πραγματώσουν άλλα πράγματαμέσω του Αστέρα, φέροντας αντιλήψεις που δεν κατάφεραν ποτέ να συντονιστούν με οριζόντιες διαδικασίες, προέκριναν τραμπουκικές συμπεριφορές για την επιβολή των απόψεών τους. Αυτή η κατάσταση άρχισε να εντείνεται τον τελευταίο έναν χρόνο, με διάφορα κρούσματα και εκρήξεις που περιλάμβαναν απειλές βίας και είχαν αυξανόμενη ένταση κάθε φορά. Το αποκορύφωμα ήταν τα ακραία εξουσιαστικά και ομοφοβικά παραληρήματα, που εκδηλώθηκαν από άτομα της συνέλευσης στο ταξίδι της επιστροφής από το 1ο Antifa Volleyball Tournament γυναικείων ομάδων στα Ιωάννινα.

Και κάπου εκεί έρχεται το μερίδιο ευθύνης μας επί της διαδικασίας. Πώς τέτοιες συμπεριφορές έγιναν ανεκτές στο πλαίσιο μιας ανοικτής συνέλευσης με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε παραπάνω; Αφενός υπήρχε η καλή διάθεση να πιστέψουμε προφορικές εξηγήσεις, απολογίες και υποσχέσεις πως τέτοιες συμπεριφορές δεν θα ξανασυμβούν. Αφετέρου επιλέγαμε να παραβλέπουμε πάρα πολλά ακόμη μικρά δείγματα αυτών των συμπεριφορών, για να προστατέψουμε το εγχείρημα συνολικά. Δεν περιφρουρήσαμε τα ιδανικά που πιστεύαμε και προτάσσαμε. Αφήσαμε να αποχωρήσουν από τη συνέλευση και την εξέδρα σύντροφοί μας, οι όποιοι δεν άντεξαν άλλο αυτές τις πρακτικές. Και με αφορμή το περιστατικό στα Ιωάννινα τελείωσε και η δική μας υπομονή. Μετά από αυτό το περιστατικό ακολούθησε μια συνέλευση παρωδία, όπου τα άτομα που εκδήλωναν τις παραπάνω συμπεριφορές όχι μόνο δεν φάνηκε να έχουν διάθεση για αυτοκριτική, αλλά τις επανέλαβαν με αυξημένη ένταση αυτή την φορά. Αδυνατώντας να συνυπάρξουμε με αυτά τα άτομα απαιτήσαμε την αποχώρησή τους από τον Αστέρα. Όταν έγινε εμφανές ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό χωρίς να κλιμακωθεί η αντιπαράθεση σε σωματική βία, αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε εμείς για να καταθέσουμε την ενέργειά μας σε άλλα εγχειρήματα. Όπως γίνεται κατανοητό, για εμάς ο Αστέρας Εξαρχείων δεν είναι πλέον αυτοοργανωμένο εγχείρημα, και η κατ’ επιφαση συνελευση που μένει να τον διαχειριστεί θυμίζει πιο πολύ σύνδεσμο οπαδών, ενώ είναι μια ξεκάθαρα κάθετη, ιεραρχική δομή με αρχηγό και ακραία σεξιστικά και ομοφοβικά χαρακτηριστικά.

Αποχωρούμε γιατί θέλουμε να συνεχίσουμε να προτάσσουμε μέσα από τον αθλητισμό, όπως και από την καθημερινή μας πρακτική, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στην καθεμία και τον καθένα μας να εκφράζεται και να υπάρχει χωρίς να νιώθει φόβο, την ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ που πραγματώνεται μόνο από οριζόντιες διαδικασίες, και μέσω της ισότητας και της συναίνεσης, την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ως όπλο σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας.

 

Αποχωρήσασες/αποχωρήσαντες από τον Αστέρα Εξαρχείων

(Το τμήμα γυναικείου βόλεϋ , κομμάτι του ανδρικού ποδοσφαιρικού τμήματος, κομμάτι του γυναικείου τμήματος μπάσκετ, κομμάτι της κερκίδας)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια