Ο Spenser Rapone, δόκιμος του West Point, της παλαιότερης στρατιωτικής ακαδημίας των ΗΠΑ, εκδιώχθηκε από τον αμερικανικό στρατό αφότου ανέβασε στο τουίτερ εικόνα από την αποφοίτησή του το 2016, όπου φορούσε μπλουζάκι του Γκεβάρα, ενώ σε άλλη εικόνα από την ίδια τελετή ύψωνε τη γροθιά του και έδειχνε να έχει γράψει στην πίσω όψη του πηλικίου του το σύνθημα “Ο κομμουνισμός θα νικήσει”.

Οι φωτογραφίες είχαν ανέβει στα τέλη του 2017, προκαλώντας κύμα μίσους, ακόμα και απειλές θανάτου στο νεαρό ριζοσπάστη φαντάρο. Την περασμένη Δευτέρα ο Rapone υπέβαλε την παραίτησή του, αφότου είχε δεχτεί επίπληξη για “συμπεριφορά ανάρμοστη σε αξιωματικό”. Σύμφωνα με δηλώσεις του, η έρευνα κατέληξε πως δημοσίευσε στο διαδίκτυο τις αναρτήσεις για να προπαγανδίσει τη σοσιαλιστική επανάσταση και να δυσφημίσει τον αμερικανικό στρατό και τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς. Λακωνική υπήρξε η ανακοίνωση του ίδιου του στρατού, δηλώνοντας απλά πως έγινε πλήρης έρευνα και “ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα”.

Ο ίδιος ο Rapone δηλώνει ακλόνητος στις πεποιθήσεις του και πλήρως συνειδητοποιημένος για την επιλογή του να συγκρουστεί με τον αμερικανικό στρατό: “Θεωρώ τον εαυτό μου επαναστάτη σοσιαλιστή”, λέει ο 26χρονος. “Θα ενθάρρυνα κάθε στρατιώτη με συνείδηση να καταθέσει τα όπλα και να ενωθεί μαζί μου και με πολλούς άλλους που είναι πρόθυμοι να σταματήσουν να υπηρετούν τους πράκτορες του ιμπεριαλισμού και να έρθουν μαζί μας σε ένα επαναστατικό κίνημα”.

Λίγο μετά την παραίτησή του ανέβασε φωτογραφία στο τουίτερ, που τον δείχνει να κάνει άσεμνη χειρονομία στην είσοδο της στρατιωτικής βάσης Fort Drum, με τη λεζάντα “Τελευταίος χαιρετισμός”.

Ο ίδιος περιγράφει πως η πολιτική του ωρίμανση οφείλεται στις εμπειρίες του κατά τη θητεία του στο Αφγανιστάν, την οποία περιγράφει ως εξής:

“Ήμασταν νταήδες σε μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη. Έχουμε έναν από τους πιο εξελιγμένους τεχνολογικά στρατούς όλων των εποχών και το μόνο που κάναμε ήταν να στοχοποιούμε, να εισβάλλουμε και να τρομοκρατούμε έναν πληθυσμό που δεν είχε καμία σχέση με αυτό που οι ΗΠΑ ισχυρίζονταν πως ήταν απειλή”.

Μπήκε στο στρατό έχοντας αρχικά απορριφθεί από τη στρατιωτική ακαδημία, στην οποία υπέβαλε αίτηση επειδή ήταν δωρεάν, καθώς παρότι άριστος μαθητής και αθλητής, μέλος πολύτεκνης οικογένειας, δεν είχε τη δυνατότητα να πληρώσει δίδακτρα κολεγίου. Όταν τελικά εισήχθη, χάρη στην ποσόστωση που δίνεται σε στρατιώτες, τα μαθήματα ιστορίας στην ακαδημία ενίσχυσαν την πεποίθησή του πως ο κομμουνισμός είναι η μόνη διέξοδος για την ανθρωπότητα. Εκτός από τα έργα του Καρλ Μαρξ, επηρεάστηκε κι από τη δράση του Σταν Γκοφ, απόστρατου αξιωματικού των ειδικών δυνάμεων, που είχε μετατραπεί σε σοσιαλιστή αντιπολεμικό ακτιβιστή. Παρόλα αυτά συνέχισε να υπηρετεί στο στρατό, πιστεύοντας “πως μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα από μέσα”. Ως δόκιμος ήδη είχε κινήσει υποψίες ενός καθηγητή ιστορίας στο West Point με τις αναρτήσεις του, ωστόσο παρότι δέχτηκε παρατηρήσεις, του επετράπη να αποφοιτήσει.

Αποφάσισε να ποστάρει τις σέλφι της αποφοίτησης το Σεπτέμβρη, ως ένδειξη αλληλεγγύης στον παίκτη του NFL (National Football League) Colin Kaepernick, που είχε αρνηθεί να γονατίσει για τον εθνικό ύμνο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το ρατσισμό στις ΗΠΑ. Η ακαδημία μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών δήλωσε πως οι ενέργειές του “σε καμία περίπτωση δεν αντανακλούν τις αξίες της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ ή του Αμερικανικού στρατού”. Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπια στη Φλόριντα κάλεσε το στρατό να αποπέμψει τον Rapone από τις τάξεις των αξιωματικών, δηλώνοντας ευχαριστημένος με την μη τιμητική αποστράτευση κάποιου που “στήριζε τον κομμουνισμό και την πολιτική βία φορώντας τη στολή και εξέφραζε στήριξη και συμπάθεια στους εχθρούς των ΗΠΑ”.

Ο Γκρέγκ Ρίνκι, δικηγόρος που ειδικεύεται σε στρατιωτικά ζητήματα, είπε ότι είναι σπάνιο για αξιωματικό της ακαδημίας να λαμβάνει μη τιμητική αποστράτευση και υπογράμμισε την πιθανότητα να ζητηθεί από τον Rapone αποζημίωση για το κόστος των σπουδών του, καθώς δεν ολοκλήρωσε την υποχρεωτική πενταετή του θητεία μετά την αποφοίτηση.

Ο Rapone, που τον ερχόμενο μήνα θα μιλήσει σε σοσιαλιστικό συνέδριο στο Σικάγο, δείχνει αποφασισμένος να αντιμετωπίσει με θάρρος κάθε ενδεχόμενο: “Ήξερα πως θα υπάρξουν συνέπειες. Φυσικά η στρατιωτική μου καριέρα πέθανε. Από την άλλη, πολύς κόσμος ήρθε σε επαφή μαζί μου και με στήριξε. Υπάρχουν πολλοί βετεράνοι εν ενεργεία και μη που νιώθουν όπως εγώ.”

 

Πηγή: Κατιούσα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια