Κάθε άλλο παρά πόλη δημοκρατικού κράτους θυμίζουν οι δρόμοι της Κωνσταντινούπολης από το πρωί της Παρασκευής, με την τουρκική αστυνομία να υπερβάλλει εαυτόν σε κατασταλτική δράση και όγκο μέσων. Ήδη καταγράφονται 5 νεκροί και περισσότεροι από 200 τραυματίες, με τα επεισόδια να συνεχίζονται ανεξέλεγκτα.

Την στιγμή της κορύφωσης των επεισοδίων, χθες βράδυ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με ελάχιστες εξαιρέσεις, προέβαλλαν πρόγραμμα άσχετο με τα τρέχοντα, όπως καλλιστεία και εκπομπές μαγειρικής.

 

gas

Το 3pointmagazine επικοινώνησε με την δικηγόρο Εβίτα Αραβαντινού, η οποία ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη και καταγράφει τη δική της μαρτυρία.

«Συγκάλυψη να λες, δεν είναι τίποτα. Χτες βράδυ, όλα τα κανάλια έπαιζαν σίριαλ, εκπομπές μαγειρικής και το κορυφαίο, καλλιστεία για την ανάδειξη της Miss Τουρκίας.

Ένα μόνο κανάλι έδειχνε εικόνες και είχε σχολιαστές, είναι δορυφορικό και απ’ τα μικρά (halk tv) . Για λίγη ώρα το ίδιο έκαναν και κάνα-δυο άλλα κανάλια, αλλά μετά έπαψαν.

Αστυνομική καταστολή. Αν λέμε για τα τέρατα που σκότωσαν 5 ανθρώπους ως τώρα και συνεχίζουν, ναι, αυτό το πράγμα υπάρχει.

Τα video με τις δυο πρώτες δολοφονίες τα είδαμε, τα είχαν ανεβάσει στο internet. Δηλαδή, την τουρίστρια που δεν μπορούσε να πάρει ανάσα, είχε πρηστεί, ήταν καταματωμένη κι έδειχνε το κεφάλι της μέχρι που κάποιος πήγε και την έβαλε σε ένα φορείο, οπότε και πρέπει να είχε ήδη πεθάνει. Και αυτό ήταν τραβηγμένο στο μισό μέτρο και πολύ σου λέω, βλέπαμε τέλεια. Αντίστοιχα και με ένα άλλο παιδί που σκότωσαν.

Από τις 5.30 – 6 μ.μ. και μετά που ήμουν στο γραφείο ακόμα, απαγόρευσαν στα κανάλια να ανεβάζουν ειδήσεις, εξαφάνισαν τα video, έκλεισαν τους σταθμούς του metro τριγύρω μου, κάλεσαν αστυνομικές ενισχύσεις, μερικά panzer, ένα από τα οποία γκρέμισε έναν τοίχο και σκότωσε άλλη μια κοπέλα.

Kατά το βραδάκι, είχε τελειώσει όλο το σπρέι πιπεριού των αστυνομικών δυνάμεων (αν είναι ποτέ δυνατόν, μα πόσο χρησιμοποίησαν), είδαμε 4-5 ελικόπτερα που είτε έριχναν συμπιεσμένο νερό, είτε έριχναν φως από ψηλά, όπως αυτά που βλέπουμε στις ταινίες για να εντοπίσουν τους δραπέτες.

Στρατός δεν υπάρχει να επέμβει γιατί γύρω στους 400 στρατηγούς και βαθμοφόρους είναι στη φυλακή εδώ και δυο χρόνια.

Τα χαράματα (σ.σ. : του Σαββάτου) 40.000 άνθρωποι διέσχισαν την γέφυρα και κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Ταξίμ.
Πλαστικές σφαίρες πετάνε γύρω από την περιοχή της Ταξίμ, οπότε κινδυνεύεις να σου έρθει και καμία αδέσποτη. Εκατοντάδες λεωφορεία με κόσμο έρχονται από τις μεγάλες πόλεις, Σμύρνη, Τραπεζούντα, Άγκυρα και απ’ αλλού.

Είχαν βάλει  απενεργοποιητές, δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουνε κινητό και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας έκοψαν το internet σε κάποια φάση. Οπότε τα μαγαζιά στην Ταξίμ  δημοσιοποίησαν τους κωδικούς των wi-fi τους για να χρησιμοποιεί ο κόσμος.

Έκλεισαν και το ηλεκτρικό στην πλατεία σε μια φάση, για να μην βλέπει ο κόσμος που πάει.»

 

poreia

 Βάσει των χθεσινών δυσχερειών στις επικοινωνίες, επικρατεί επίσης κλίμα επισφάλειας για την συνέχιση της απρόσκοπτης χρήσης των επίγειων διαδικτυακών συνδέσεων.

Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, το επίσημο κράτος φαίνεται μουδιασμένο. Η παρουσία του εξαντλείται σε κάποιες δηλώσεις του δημάρχου της πόλης για την επιθυμία της πολιτείας για μία ασφαλή και ήρεμη πόλη. Φυσικά οι νεκροί δεν επιστρέφουν.

Οι προσαγωγές έχουν πλέον σταματήσει, καθώς η αστυνομία αδυνατεί να διαχειριστεί το πλήθος των συλληφθέντων και περιορίζεται στην σημείωση των στοιχείων όσων συλλαμβάνουν.

Για σήμερα το απόγευμα, υπάρχουν καλέσματα σε πόλεις σε όλη την Τουρκία για να βγει ο κόσμος στους δρόμους.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X