Στην επέτειο της «έκκλησης του Στρατηγού Ντε Γκολ» της 18ης Ιουνίου 1940 για αντίσταση των Ευρωπαίων στη ναζιστική κατοχή της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν κατάφερε να κρύψει ότι διακατέχεται από «κρίση μεγαλείου».

«Θύμα» του ναπολεοντισμού του Γάλλου Προέδρου έπεσε ένας 15χρονος μαθητής, ο οποίος για κακή του τύχη βρέθηκε στην εκδήλωση. Φαντάζομαι δεν ήθελε, αλλά προφανώς τον πήγαν εκεί με το σχολείο. Και ο Μακρόν αντί να του πει κι ευχαριστώ για τον κόπο του, τον άρχισε στις παρλαπίπες.

Ας αναλύσουμε, όμως, λίγο το σκηνικό. Το επιτελείο του Μακρόν, για να δείξει ότι ο Πρόεδρος είναι κοντά στη νεολαία, είχε στήσει στο πλαίσιο της εκδήλωσης ένα επικοινωνιακό σόου.  Οι μαθητές στήθηκαν πίσω από κάτι κάγκελα, για να περάσει από μπροστά τους ο Πρόεδρος, να τους χαιρετήσει και να βγάλουν φωτογραφίες. Καθώς λοιπόν ο Μακρόν «χαριεντιζόταν» με τους μαθητές, τους μιλούσε και το έπαιζε κουλ και άνετος, ο νεαρός πρωταγωνιστής της ιστορίας μας «τόλμησε» να τον αποκαλέσει με το μικρό του όνομα. Δηλαδή «Μανού».

Ξαφνικά, ο Μακρόν από εκεί που έκανε πλακίτσα και έβγαζε selfies με τους μαθητές «θυμήθηκε» πως βρίσκεται σε μία ιστορική εκδήλωση και αποφάσισε να τα «χώσει» στον πιτσιρικά.

«Όχι, αυτό δεν μπορείς να το κάνεις. Βρίσκεσαι σε μια επίσημη τελετή και θα συμπεριφέρεσαι όπως πρέπει. Μπορείς να συμπεριφέρεσαι σαν ανόητος αλλά σήμερα είναι η ημέρα της Μασσαλιώτιδας και θα με αποκαλείς Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας ή κύριε. Εντάξει;»

«Μάλιστα κύριε Πρόεδρε» απάντησε ο νεαρός, προφανώς ντροπιασμένος, αλλά και λίγο φρικαρισμένος από την αναίτια επίθεση την οποία δέχθηκε.

Εκεί, όμως, που νόμιζε πως τον ξεφορτώθηκε τον περίεργο, ο Μακρόν χωρίς καμία άλλη αφορμή, συνέχισε να του τα «χώνει».

Και εκεί αποκάλυψε όλο του το… μεγαλείο: «Να κάνεις τα πράγματα με τη σωστή σειρά. Την ημέρα που θέλεις να κάνεις επανάσταση, να έχεις φροντίσει να έχεις πάρει το πτυχίο σου, να έχεις βρει δουλειά και να μπορείς να συντηρείς τον εαυτό σου. Τότε μπορείς να δίνεις μαθήματα σε άλλους».

Λες και ο μικρός επιχείρησε να κάνει μάθημα σε κάποιον! Λες και αποτελεί επαναστατική πράξη το να μιλήσεις σε κάποιον μεγαλύτερό σου στον ενικό! Κι αν έχω πτυχίο; Μπορώ να μιλάω στον ενικό κύριε; Τι φάση;

Ενιγουέι, το κήρυγμα του Μακρόν είναι τόσο αδικαιολόγητο και άκυρο, που κανονικά η Μπριζίτ πρέπει να τον πάει επειγόντως σε έναν ψυχίατρο.

Αλλά δεν φταίει ο Μακρόν. Ο μικρός φταίει που πήγε να τον χαιρετήσει. Δεν είναι δουλειά για έναν 15χρονο αυτή…

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X