Η πρόεδρος του ΣΕΗ, με αφορμή το τριήμερο καλλιτεχνικών δράσεων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τα Θέατρα, μίλησε στην Σ. Κεντιέ.

“Οι Έλληνες ηθοποιοί, λιμοκτονούν, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, πέρα από τις λίγες φωτεινές εξαιρέσεις. Χάνονται δικαιώματα και κινδυνεύει έως και το επάγγελμα του ηθοποιού.

Η πλειοψηφία των ηθοποιών, ακόμα και όταν δουλεύει, δε μπορεί να επιβιώσει, λόγω ανύπαρκτης αμοιβής. Η πραγματικότητα δείχνει από τσάμπα δουλειές στο θέατρο, έως εξευτελιστικά ποσοστά, που δεν αντιστοιχούν σε μία στοιχειώδη αμοιβή.

Είναι πολλά τα παρατράγουδα που συμβαίνουν καθημερινά στο ελληνικό θέατρο, από επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται ανεξέλεγκτα και θρασύτατα τους εργαζόμενους.
Έχει παρουσιαστεί μέχρι και το φαινόμενο, μεγάλος θεατρικός παραγωγός να πληρώνει με …σάντουιτς τους ηθοποιούς!

Όλα αυτά συμβαίνουν εξαιτίας αποφάσεων και νόμων αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης, που αξιοποιούν παλιοί και νέοι επιχειρηματίες για να κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενοι με άθλιο τρόπο τους ηθοποιούς.
Όσο δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις στο ελεύθερο θέατρο, το πρόβλημα θα βαθαίνει.

Το ΣΕΗ, με εντολή και της γενικής συνέλευσης, αποφάσισε να ενεργοποιηθεί και να υπογράφει με κάθε επιχειρηματία ξεχωριστά, συλλογική (επιχειρηματική) σύμβαση. Η συλλογική αυτή σύμβαση, δεν έχει να κάνει μονο με την αμοιβή, αλλά και με τους όρους εργασίας. Αναφέρομαι στις απλήρωτες πρόβες και στις πολλές παραστάσεις την ίδια μέρα, για έναν ηθοποιό.

Οι περισσότεροι -αν όχι όλοι οι – παραγωγοί κάνουν ό,τι θέλουν πια! Δεν υπολογίζουν τίποτα.
Οι ηθοποιοί είναι σκλάβοι, είναι πιόνια στην σκακιέρα των κερδών.”

Πηγή: Only Theater

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X