«Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι τυφλή με την έννοια της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας. Παρ’ όλα αυτά πάντα πρέπει να παραμένει δίκαια. […] Όχι να είναι παγιδευμένη σε ιδεοληψίες, προκαταλήψεις και εκδικητικότητα» τονίζουν σε κείμενο-παρέμβασή τους διανοούμενοι απ’ όλο τον κόσμο με αφορμή τη δεύτερη προσπάθεια της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μ. να πάρουν αναστολή της ποινής τους, η οποία εκδικάζεται τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου.

Μεταξύ των υπογραφών υπάρχουν τα ονόματα του Etienne Balibar, της Judith Butler, του David Harvey, του Κώστα Δουζίνα. Με το κείμενο κάνουν έκκληση προς «τους δικαστές να μην αναπαράγουν μια νέα Δίκη του Κάφκα» και υπενθυμίζουν τον κίνδυνο που κρύβει αυτή η στάση της Δικαιοσύνης καθώς στη θέση της Ηριάννας και του Περικλή «θα μπορούσε να βρίσκεται ο καθένας μας».

 

Για την Ηριάννα και τον Περικλή…

Σε δύο νέους ανθρώπους προσάπτεται ένα παράλογο κατηγορητήριο. Και οι δυο – ακόμη πιο άδικα και παράλογα – καταδικάζονται πρωτόδικα τον Ιούνιο από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

H 29χρονη Ηριάννα και ο 33χρονος Περικλής βρέθηκαν κατηγορούμενοι λόγω των σχέσεων τους με τον Κώστα, ο οποίος είχε αρχικά κατηγορηθεί για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς». Η Ηριάννα είναι η σύντροφός του κι ο Περικλής ο συγκάτοικός του. Ενώ ο Κώστας τελικά αθωώθηκε, η Ηριάννα κι ο Περικλής κρίθηκαν ένοχοι! Οι προσωπικές τους σχέσεις με έναν αθώο ήταν, όπως φαίνεται, αρκετές για να αποφασίσει το Δικαστήριο την ενοχή τους. Ένα ελάχιστο δείγμα DNA της Ηριάννας σ’ έναν γεμιστήρα όπλου που ποτέ δε χρησιμοποιήθηκε και τα ταξίδια του Περικλή και του Κώστα στη Βαρκελώνη, που κατά τους δικαστές είναι : «μια πόλη γνωστή για την τρομοκρατική της δραστηριότητα», τους καταδίκασαν σε 13 χρόνια φυλάκιση.

13 χρόνια φυλάκιση για ένα έγκλημα που δεν διέπραξαν. 13 χρόνια χαμένα στην πιο δημιουργική περίοδο της ζωής τους. Κάποιοι επέλεξαν αναίτια να τους στερήσουν το δικαίωμα να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους, να συνεχίσουν τις ακαδημαϊκές τους σπουδές, να συνεχίσουν να χαμογελάνε και να ονειρεύονται με τους αγαπημένους τους.

Αυτό αποτελεί αδικία. Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι τυφλή με την έννοια της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας. Παρ’ όλα αυτά πάντα πρέπει να παραμένει δίκαια. Η Δικαιοσύνη πρέπει να κρίνει και να αποφασίζει βάσει στοιχείων. Όχι να είναι παγιδευμένη σε ιδεοληψίες, προκαταλήψεις και εκδικητικότητα.

Στις 16 Οκτωβρίου, η Ηριάννα και ο Περικλής προσπαθούν για δεύτερη φορά να πάρουν αναστολή και να αποφυλακιστούν, έχοντας περάσει ήδη ένα ολόκληρο καλοκαίρι στη φυλακή.

Καλούμε τους δικαστές να μην αναπαράγουν μια νέα Δίκη του Κάφκα.

Τους καλούμε ν’ ακούσουν το αίτημα της κοινωνίας, των χιλιάδων νέων ανθρώπων που σε δρόμους και συναυλίες, ζητούν την απελευθέρωση της Ηριάννας και του Περικλή.

Στη θέση τους θα μπορούσε να βρίσκεται ο καθένας μας. Στις 16 Οκτωβρίου το δίκαιο πρέπει να νικήσει.

Λευτεριά στην Ηριάννα!

Λευτεριά στον Περικλή!

Greg Albo, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο York University, Toronto

Etienne Balibar, Γάλλος Φιλόσοφος, Επίτιμος Καθηγητής στo Université Paris-Ouest και στο Kingston University, London

Joanna Bourke, Καθηγήτρια Ιστορίας, University of London, Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας της Βρετανικής Ακαδημίας

Wendy Brown, Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο University of Columbia, Berkeley

Judith Butler, Αμερικανίδα Φιλόσοφος,Καθηγήτρια στο Τμήμα Ρητορικής και Λογοτεχνίας στο University of Columbia, Berkeley

Κώστας Δουζίνας, Καθηγητής Νομικής, University of London, Βουλευτής Α’ Πειραιά

Francis Fox Piven, Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών και Κοινωνιολογίας στο City University of New York

David Harvey, Επίτιμος Καθηγητής Ανθρωπολογίας στο City University of New York

Leo Panitch, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο York University, Toronto

Jacqueline Rose, Καθηγήτρια Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Birkbeck, University of London

Saskia Sassen, Κοινωνιολόγος, Καθηγήτρια στο Columbia University, New York

Lynne Segal, Επίτιμη Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Birkbeck, University of London

Hilery Wainwright, Κοινωνιολόγος, Εκδότρια του περιοδικού Red Pepper

Σκίτσο του John Antono.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]