«Έπειτα από σχεδόν 7 χρόνια υπoλειτουργίας, τα γραφεία των φασιστών της Χρυσής Αυγής, όπου μόλυναν με την παρουσία τους το κέντρο και την πλατεία της Κομοτηνής, αποτελούν παρελθόν.Όλα αυτά τα χρόνια, το αντιφασιστικό κίνημα κατάφερε με συνεπή αγώνα να τα αποσυσπειρώσει και να δηλώσει δυναμικά την αντίθεση του στην ύπαρξη των φασιστών, ήδη από την πρώτη στιγμή.»

Με ανάταση ανοίγει την ανακοίνωσή της σε σχετική ανάρτηση στη σελίδα της στο facebook η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής, παρουσιάζοντας σχετική φωτογραφία. Σε αυτή εμφανίζεται αναρτημένη επιγραφή πώλησης του χώρου όπου στεγάζονταν τοπικά η Χρυσή Αυγή.

Η ανακοίνωση συνεχίζει με αναδρομή στον αντιφασιστικό αγώνα της κίνησης και τις συγκρούσεις τους με τάγματα εφόδου, κατά τα περασμένα χρόνια.

«Από τα εγκαίνια των γραφείων της Χρυσής Αυγής το 2012, όπου τα τάγματα εφόδου επιτέθηκαν στην αντιφασιστική πορεία, με ένα μέρος της περιφρούρησης να στέκεται και να απαντάει όπως αναλογούσε στην περίσταση, μέχρι και το καλωσόρισμα του Λαγού κατά την επίσκεψη του στην πόλη μας από 150 αντιφασίστες και αντιφασίστριες, όλο αυτό το διάστημα το κίνημα προσπάθησε να ανακόψει οποιαδήποτε προσπάθεια δημόσιου λόγου και παρουσίας των νεοναζί στην πόλη. Ακολούθησαν αντι-συγκεντρώσεις-πορείες, μοιράσματα κειμένων στην πόλη της Κομοτηνής και τα γύρω χωριά, αποκλεισμοί της εισόδου των γραφείων τους. »

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2013, 40 περίπου άτομα, μέλη της φασιστικής οργάνωσης είχαν εισβάλει στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Adelante «όπου ανενόχλητοι παρέα με την αστυνομία έφτασαν μπροστά από τον χώρο απειλώντας και βρίζοντας τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που τον υπερασπίζονταν (https://athens.indymedia.org/post/1476968/).»

Η Α.Κ. Κομοτηνής ολοκληρώνει την ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη τοπική σημασία της απομάκρυνσης των γραφείων της Χρυσής Αυγής και της οργανωμένης δράσης της.

«Σε μία ευαίσθητη περιοχή στα σύνορα της Ελλάδας, με την μουσουλμανική μειονότητα, πάγιο αίτημα του κινήματος ήταν το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής στην Κομοτηνή με τον εθνικιστικό, διχαστικό και μισαλλόδοξο λόγο και δράση.

Έχοντας παραμείνει λιγοστά άτομα, δίχως τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και υπό την πίεση των αντιφασιστικών δράσεων, κρεμάνε το πωλητήριο στο ίδιο μπαλκόνι όπου ο τοπικός γραμματέας Λευτέρης Αλατζάς χαιρετούσε ναζιστικά υπό την προστασία 7 διμοιριών ΜΑΤ.

Δεν εφησυχαζόμαστε, όμως. Γνωρίζουμε ότι στην πόλη μας υπάρχουν συχνά συνθήκες πόλωσης μεταξύ των εθνικισμών, του τούρκικου και του ελληνικού. Ο εθνικισμός και ο φασισμός εξακολουθεί να υπάρχει σε ένα κομμάτι της κοινωνίας ανεξάρτητα από το αν εκφράζεται μέσω της χρυσής αυγής. Στόχος αποτελεί και αποτελούσε πάντα μία κοινωνία απαλλαγμένη από το μισός, με την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων ανεξαρτήτως θρησκεύματος, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, τόπου καταγωγής.

Ούτε στη Ροδόπη – Ούτε Πουθενά Τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά»

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια