Το πού φτάνουν οι ρίζες της πατριαρχίας φαίνεται στα μικρά, ανύποπτα και καθημερινά, όπως στα αστεία.

Ακόμη και από εκείνους που σκέφτονται προοδευτικά, σήμερα γίνονται αστεία για ρούχα που έμειναν ασιδέρωτα και πιάτα που δεν πλύθηκαν λόγω της ημέρας. Τα αστεία γίνονται για να δείξουν ότι δεν έχουν ποτέ ως άντρες αυτή την απαίτηση, ανεξαρτήτως ημέρας.

Θέλουν επίσης να δείξουν ότι βλέπουν ως αστειότητα να ζητά ο άντρας σήμερα εν έτει 2019 από τη γυναίκα να του μαγειρέψει και να του πλύνει.

Η εκμετάλλευση όμως δεν έχει καμία αστειότητα. Πόσω μάλλον όταν είναι εδώ παρούσα και όχι κάποιο φαινόμενο που παρήλθε.

Οι εγκλωβισμένες γυναίκες συνεχίζουν να είναι πάρα πολλές. Οι εγκλωβισμένες γυναίκες δεν θα γελούσαν. Κάποιες μάλλον θα έφερναν στους αστειάτορες το σίδερο στο κεφάλι. Και καλά θα έκαναν διότι όπως για όλους τους αυτονόητους λόγους δεν θα κάναμε ένα αστείο για Εβραίους και Άουσβιτς, όπως δεν θα κάναμε ένα αστείο για μαύρους και σκλάβους, έτσι δεν γίνεται να κάνουμε αστεία για γυναίκες και πιάτα.

Η εκμετάλλευση σε βάρος της γυναίκας, που δεν είναι μόνο η απλήρωτη οικιακή εργασία, αλλά και ξυλοδαρμοί και γυναικοκτονίες, έχει τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων. Δεν είναι κάτι που θέλει διακωμώδηση, αλλά μετωπική σύγκρουση με κάθε στερεότυπο και εξάλειψη κάθε αδικίας σπιθαμή προς σπιθαμή.

Τα αστειάκια στο μόνο που συμβάλλουν είναι στο να δίνεται μια αίσθηση απόστασης από μια συνθήκη. Ότι η πατριαρχία ήταν κάτι που έφυγε, πέρασε, είναι μακρινό απ όλους. Βρίσκεται όμως ακόμη εδώ και μάλιστα ακόμη και μέσα σε σπίτια προοδευτικών με αστειάκια.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια