Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την αναγόρευση του μητροπολίτη Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά τα χιλιάδες σχόλια στα μέσα μαζικής δικτύωσης, χρήστες του διαδικτύου άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές στην ιστοσελίδα avaaz.org κατά της αναγόρευσης.

Συγκεκριμένα, ζητούν το ΑΠΘ να ακυρώσει την απόφασή του και να αφαιρέσει τον τίτλο που απέδωσαν στο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, έστω και μετά την τελετή αναγόρευσης που έγινε τη Δευτέρα στα γραφεία της μητρόπολης. Στο κείμενο που έχει αναρτηθεί αναφέρονται παλαιότερες δηλώσεις του μητροπολίτη, οι οποίες σύμφωνα με τους διαχειριστές της ιστοσελίδας δικαιολογούν το αίτημα αναίρεσης της αναγόρευσης.

Επίσης, στο κείμενο τονίζεται ότι η τελετή αναγόρευσης έγινε σε κλειστό κύκλο, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση. «Χωρίς σχετική ανακοίνωση και κρυφά από την πανεπιστημιακή κοινότητα, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας αναγόρευσε σε επίτιμο διδάκτορα τον μητροπολίτη Άνθιμο. Ζητούμε να αναιρεθεί η απόφαση αυτή άμεσα, καθώς είναι τεράστια προσβολή αφενός απέναντι στην επιστημονική κοινότητα (βλ. δηλώσεις Άνθιμου σχετικά με τη μη-ύπαρξη πλανητών εκτός της Γης) κι αφετέρου απέναντι στους πολίτες και την κοινωνία» αναφέρουν.

Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο του 2017, όταν είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά η αναγόρευση του μητροπολίτη Άνθιμου από το ΑΠΘ, στην ίδια σελίδα γινόταν ξανά συλλογή υπογραφών με αίτημα να μη γίνει η τελετή.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X