διαβάζουμε στο tomov.gr:

Διαμαρτυρίες σε περισσότερους από 100 δήμους της Ανδαλουσίας, μια ημέρα πριν την ψήφιση συντηρητικής κυβέρνησης από το κοινοβούλιο

Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορείες στις 15-1, σε ολόκληρο το ισπανικό κράτος ενάντια στο ακροδεξιό κόμμα VOX της Ανδαλουσίας.

Με το σύνθημα «Ούτε ένα βήμα πίσω από την ισότητα», τα πλήθη διαδήλωσαν στη Σεβίλη, πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας όπου και το κοινοβούλιο, αλλά και στη Μαδρίτη, Βαλένσια, Βαρκελώνη, Μάλαγκα και Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα. Ο αγώνας ήταν ενάντια στο κόμμα που έχει διακηρύξει ως προτεραιότητά του την κατάργηση του νόμου για την έμφυλη βία.

Μαδρίτη

Ενώ το VOX δεν θα είναι μέρος της νέας κυβέρνησης, έχει δηλώσει την υποστήριξή του σε ένα συνασπισμό του Λαϊκού Κόμματος και των Τσιουταντάνος (Πολίτες) που θα τερματίσει τα 36 χρόνια διακυβέρνησης της αυτονομίας από το σοσιαλιστικό κόμμα, στην Ανδαλουσία που είναι η πιο πολυπληθής περιοχή του ισπανικού κράτους.

Μαδρίτη

Σε αντάλλαγμα, το ακροδεξιό κόμμα θέλει την απόσυρση του «άδικου» νόμου για τη βία κατά των γυναικών, που «ενοχοποιεί» τους άντρες, και να δημιουργηθεί ένα υπουργείο οικογενειακών υποθέσεων που να προωθήσει την άνοδο του ποσοστού των γεννήσεων και να αντιμετωπίσει «το δράμα της έκτρωσης».

Οι φεμινιστικές ομάδες έχουν υποσχεθεί ότι θα καταπολεμήσουν το VOX σε κάθε βήμα. Οι διαμαρτυρίες της Τρίτης (15/1) οργανώθηκαν από περισσότερες από 140 οργανώσεις και πρσέλκυσαν κατά πλειοψηφία γυναικεία ακροατήρια που κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Δεν είναι θάνατοι, είναι δολοφονίες», αναφερόμενες στα θύματα της έμφυλης βίας στην Ισπανία. Πέρυσι δολοφονήθηκαν 47 γυναίκες σε όλη τη χώρα από νυν ή πρώην συζύγους-συντρόφους. Η μεγαλύτερη διαδήλωση ήταν στη Σεβίλλη, όπου περίπου 3.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην Plaza Nueva, κοντά στο δημαρχιακό μέγαρο. «Δεν θα κλέψουν το μέλλον από τα εγγόνια μου», «αυτά είναι τα δικαιώματά μας που τα κερδίσαμε με πολλή δουλειά και δεν θα τους αφήσουμε να μας τα πάρουν. Θα σταθώ απέναντί τους αν προσπαθήσουν να το κάνουν», έλεγαν κάποιες διαδηλώτριες.

Παμπλόνα

Στην πόλη της Γαλικίας A Coruña, οι διαδηλώτριες διάβασαν ένα μανιφέστο με το οποίο απέρριπταν την παραδοσιακή οπτική για τις γυναίκες που υποστηρίζει το VOX. «Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε ένα κοινωνικό μοντέλο του παρελθόντος που το έχουν υπερβεί οι νέες γενιές γυναικών».

Μετά την πρώτη συζήτηση στο κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας την Τρίτη, θα γίνει δεύτερη σύνοδος την Τετάρτη (16/01) που θα καταλήξει σε ψηφοφορία. Η εγκαθίδρυση της νέας κυβέρνησης αναμένεται την Παρασκευή, αφού έχουν ήδη αναφερθεί τα κόμματα που θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία.

Για την El Pais (αγγλική έκδοση), 16-1-18, Isabel Valdes
Μετάφραση-προσαρμογή: Σίσσυ Βωβού

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια