Ιστορικός χώρος μνήμης της ναζιστικής θηριωδίας

Το κείμενο που ακολουθεί περιγράφει το πως βίωσαν τα παιδιά του 3ου ΓΕΛ Βόλου την επίσκεψή τους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του Μονάχου, το Νταχάου.

Στα πλαίσια επίσκεψης μαθητών του 3ου ΓΕΛ Βόλου στο ελληνικό Λύκειο του Μονάχου της Γερμανίας όπου έγινε ενημέρωση για τα παιδαγωγικά δρώμενα των Ελλήνων μαθητών που διαμένουν στη Γερμανία, το σχολείο μας επισκέφθηκε την επόμενη μέρα τον τόπο θυσίας της ανθρώπινης ύπαρξης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις θηριωδίες και τα εγκλήματα του ναζισμού στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, τα βασανιστήρια, τα πειράματα πάνω στον άνθρωπο και τη μανία του θανάτου που κατείχε η ναζιστική ιδεολογία.

Επισκεφθήκαμε το μουσείο του στρατοπέδου, τους εναπομείναντες κοιτώνες εγκλεισμού, το κρεματόριο.

Ένα παράξενο αίσθημα σιωπής ένιωθες να περνάει μέσα από το είναι σου όταν βρισκόσουν στο δωμάτιο-κλειστό χώρο του ‘λουτρού’ κι έβλεπες πάνω από το κεφάλι σου τις μεταλλικές οπές, τρύπες (μπορούσες να τις αγγίξεις) όπου διοχετεύονταν το θανατηφόρο αέριο Zyklon B που εξόντωνε Γερμανούς αριστερούς, Εβραίους, Πολωνούς, Τσεχοσλοβάκους, Ρώσους, Γάλλους και Ολλανδούς κρατούμενους. Ήταν το πρόγραμμα της Τελικής Λύσης των Ναζί, να αφανίσουν τους εχθρούς του Ράιχ.

‘… Όταν έφταναν τα τραίνα φορτωμένα ανθρώπινες ψυχές οι νεκροί ήταν περισσότεροι από τους ζωντανούς…’

Το Νταχάου ήταν το πρότυπο για τα μελλοντικά στρατόπεδα των Ναζί στην επικράτεια τους. Είδαμε και τους φούρνους που έκαιγαν τα πτώματα για να μην αφήσουν πίσω τους στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου και τη γενοκτονία που συντελούνταν στον τόπο θυσίας. Πάνω από 300.000 κρατούμενοι στάλθηκαν στο Νταχάου. Τα φρικτά βασανιστήρια, οι ασθένειες, τα πειράματα, η εξόντωση στους φούρνους ήταν σε ημερήσια διάταξη. Όταν οι Αμερικανοί ελευθέρωσαν τους κρατούμενους είχαν μείνει 1.300.

Οι Αμερικανοί εξανάγκασαν το γερμανικό πληθυσμό όχι μόνο στο Νταχάου αλλά και στα άλλα στρατόπεδα θανάτου να έρθει και να δει με τα μάτια του τα εγκλήματα των ναζιστικών θηρίων που τόσο έστω και σιωπηλά είχαν αποδεχθεί το Ναζισμό. Στελέχη των SS, Γκεστάπο αναγκάστηκαν να κουβαλήσουν τους νεκρούς στους ομαδικούς τάφους για να ζήσουν έστω και για λίγο την οσμή του θανάτου.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν από την ξεναγό μας για τη βαρβαρότητα του Ναζιστικού καθεστώτος και της ιδεολογίας του.

Καθώς φεύγαμε από το Νταχάου ένας μαθητής είπε: “Η άγνοια οδηγεί στην επανάληψη της τραγικότητας”. Όλα τα παιδιά συμφώνησαν.

*Αλιευμένο από το alfavita.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια