Απ’ ό,τι φαίνεται, η «μυθική» αφρικανική μαύρη λεοπάρδαλη υπάρχει πραγματικά, όπως μαρτυρεί το οπτικό υλικό που απαθανάτισε μία ομάδα βιολόγων στην Κένυα, η οποία φωτογράφισε το ζώο για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 100 χρόνια.

Όπως δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNN ο Νικ Πίλφολντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας και εργαζόμενος στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, η τελευταία φορά που είχε φωτογραφηθεί το ιδιαίτερο και σπάνιο αυτό ζωό στην αφρικανική ήπειρο ήταν το 1909 στην Αιθιοπία, δηλαδή πριν από 110 χρόνια. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Πίλφολντ, ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε το ζώο να περπατά περήφανα μετά από μήνες αναμονής και ψαξίματος. Συγκεκριμένα, η ομάδα είχε τοποθετήσει κάμερες σε πολλά σημεία μίας κομητείας της χώρας, όπου πρόσφατα είχαν υπάρξει αναφορές σχετικά με μία πιθανή εμφάνιση του αιλουροειδούς.

«Αυξήσαμε τις τοποθετήσεις καμερών στην περιοχή που είχαν γίνει οι αναφορές», ανέφερε στο CNN ο Πίλφολντ το βράδυ της Τρίτης, προσθέτοντας ότι σε διάστημα λίγων μηνών, η ομάδα των βιολόγων επιβραβεύτηκε με πολλές απαθανατίσεις του ζώου στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, το μαύρο χρώμα του ζώου προέρχεται από μία γονιδιακή μετάλλαξη, η οποία οδηγεί σε υπερπαραγωγή μελανίνης στο τρίχωμα του ζώου, το αντίθετο δηλαδή του αλμπινισμού. Πιο ειδικά, παρότι το χρώμα της σπάνιας αυτής λεοπάρδαλης μοιάζει απολύτως μαύρο κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τη χρήση υπέρυθρης νυχτερινής όρασης κατά τη διάρκεις της νύχτας είναι δυνατόν να διακριθούν οι χαρακτηριστικές βούλες του αιλουροειδούς.

Μάλιστα, όπως τονίζει ο επιστήμονας, είναι πιθανόν όλα αυτά τα χρόνια που υπήρχαν αναφορές εμφανίσεων του ζώου στην Κένυα, αυτό να περνιόταν για πάνθηρας, καθώς δεν υπήρχαν τα κατάλληλα οπτικά μέσα, για να γίνει ορατό το πραγματικό ιδιαίτερο χρώμα του.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, η οποία δημοσιοποίησε την έρευνα της στο African Journal of Ecology, περίπου το 11% του πληθυσμού του αιλουροειδούς εμφανίζει μελανισμό στο τρίχωμα του, με το μεγαλύτερο μέρος του να απαντάται στη Νοτιοανατολική Ασία.

Από την πλευρά του, ο φωτογράφος που απαθανάτισε το ζώο, Ουίλ Μπούραρντ-Λούκας, είπε ότι το «πιασίμο» του ζώου με τον φακό του, αποτελούσε για εκείνον όνειρο ζωής. «Για μένα, κανένα άλλο ζώο δεν είναι επισκιασμένο με τόσο μυστήριο, κανένα άλλο ζώο δεν είναι τόσο απατηλό και κανένα άλλο ζώο δεν είναι τόσο όμορφο», έγραψε χαρακτηριστικά στο προσωπικό blog του, σύμφωνα με το CNN. «Για πολλά χρόνια παρέμεναν προϊόν των ονείρων και τραβηγμένων ιστοριών που ακούγονται γύρω από τη φωτιά τη νύχτα στην κατασκήνωση. Κανένας άνθρωπος που ήξερα δεν είχε δει μία από αυτές στη φύση και ποτέ δεν πίστευα ούτε εγώ ότι θα δω», αναφέρει.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X