«Erase the difference» μας προτρέπει μια μεξικάνικη διαφημιστική καμπάνια ευαισθητοποίησης με φωτογραφίες από γειτονιές του Μεξικού, όπου φαίνονται ξεκάθαρα οι κοινωνικές ανισότητες.

Ο Oscar Ruíz ανέλαβε να τραβήξει αυτές τις φωτογραφίες από ελικόπτερο, επιχειρώντας έτσι να αναδείξει όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερα τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και την φτώχεια που μαστίζουν το Μεξικό.

erasedif1

Δυο γειτονιές, ένας τοίχος της χωρίζει. Κι όμως, πέρα από τον τοίχο τις χωρίζουν πολύ περισσότερα. Από τη μία, οι άνετες και καλοφτιαγμένες μονοκατοικίες με τις πισίνες και τα πολυτελή αυτοκίνητα. Από την άλλη πλευρά, οι ετοιμόρροπες πολυκατοικίες με τους γκρίζους τοίχους και τα εγκαταλελειμμένα σοκάκια.

Δύο γειτονιές στην ίδια πόλη, δύο κόσμοι όμως τόσο διαφορετικοί.

erasedif4

«Αυτή η φωτογραφία δεν έχει τροποποιηθεί. Ώρα να αλλάξει» είναι η λεζάντα στις φωτογραφίες του Μεξικανού φωτογράφου Oscar Ruíz.

Ωραίο το μήνυμα που δίνει η καμπάνια, αλλά ο τρόπος να το πραγματοποιήσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί  λίγο «θολός», καθώς δεν αναφέρεται πουθενά. Και λογικό.

Η αλλαγή σημαίνει απλώς να μην οξύνεις τις αντιθέσεις και να απαλύνεις τον πόνο του άλλου; Ή να εξαλείψεις την φτώχεια και τις έντονες κοινωνικές ανισότητες που έχουν κατασκευαστεί;

erasedif3

Η απάντηση για μένα μπορεί να είναι εύκολη, αλλά ο τρόπος πραγματοποίησης φαίνεται λίγο μακρινός για την ώρα… καθώς μόνο μέσα από την κατάργηση της οικονομικής εκμετάλλευσης που βιώνει η πλειονότητα των ανθρώπων, θα μπορούσε να καταργηθεί και κάθε είδους κοινωνική ανισότητα.

Αυτό, όμως, καμία διαφημιστική καμπάνια  ευαισθητοποίησης δεν θα το πει, γιατί «money makes the world go round»…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

About The Author

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε όμως σε δύο πόλεις, σε πολύ μικρή ηλικία στη Λαμία-και τα καλοκαίρια στο χωριό-και ύστερα μόνιμος κάτοικος Αθήνας. Όταν τέλειωσε το σχολείο και δήλωνε τη σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έβλεπε όπως τα περισσότερα παιδιά πιο ρομαντικά την ιδέα της δημοσιογραφίας. Αργότερα, δουλεύοντας, συνειδητοποίησε ότι η δουλειά είναι πάντα δουλειά και για ένα τόνο διαφέρει από τη δουλεία. Πέρασε από διάφορα διαδικτυακά μέσα μέχρι να καταλήξει να την κερδίσει η διεθνής επικαιρότητα και το ραδιόφωνο. Στην ομάδα του 3point όμως και την αυτοδιαχείριση βρήκε αυτό που έλειπε από την δημοσιογραφική της καθημερινότητα, το πάθος για κάτι συλλογικό, γράφοντας ελεύθερα χωρίς αφεντικά πάνω από το κεφάλι της για όσα αλλού δεν θα μπορούσε να εκφράσει.

Related Posts