Η Οαχάκα γίνεται η πρώτη πολιτεία στο Μεξικό που αποποινικοποιεί την άμβλωση.

Οι βουλευτές της πολιτείας της Οαχάκα στο νοτιο Μεξικό ενέκριναν την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου την νομιμοποίηση της αμβλωσης με 24 ψήφους υπέρ και 10 κατά. Το νομοσχέδιο θα αλλάξει το σύνταγμα της Πολιτείας και θα απαλλάξει από τις εγκηματικές κατηγορίες όσες αποφασίζουν να δώσουν τέλος σε εγκυμοσύνη κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης.

Η Οαχάκα είναι πλέον η δεύτερη περιοχή μετά την Πόλη του Μεξικού το 2007 που νομιμοποιεί τη διαδικασία της άμβλωσης υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Σήμερα, μια γυναίκα που υποβάλλεται σε άμβλωση μπορεί να φυλακισθεί από 6 μήνες έως και δύο χρόνια.


Η έγκριση του νόμου έρχεται λίγες ημέρες μετά το νομοσχέδιο που έστειλε στο Κογκρέσο ο πρόεδρος της χώρας Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO), το οποίο προβλέπει ότι δικαιούνται αμνηστίας όσες γυναίκες είναι στη φυλακή επειδή έκαναν άμβλωση.

Στο Μεξικό, η άμβλωση είναι παράνομη σε όλες τις πολιτείες ενώ υπάρχουν εξαιρέσεις υπό συγκεκριμένες συνθήκες όπως ο βιασμός. Στη Λατινική Αμερική, μόνο στην Κούβα και την Ουρουγουάη επιτρέπεται στις γυναίκες να αποφασίζουν για τον τερματισμό της κύησης.


Πριν λίγες μέρες στο Εκουαδόρ, το κοινοβούλιο της χώρας απέρριψε νόμο που θα επέτρεπε τις αμβλώσεις σε περιπτώσεις βιασμού.

Με πληροφορίες από telesur

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια