Ώρα 3:25 βλέπω στο «παράνομο» δελτίο της ΕΡΤ ότι θα συλληφθούν όσοι πάνε στο στούντιο της Μουρούζη να κάνουν δηλώσεις. Εάν δεν ήξερα όλα όσα είχαν προηγηθεί τότε θα νόμιζα ότι πρόκειται για κάποιο πραξικόπημα. Είμαστε πολύ κοντά σε αυτό αλλά πρόκειται για το κλείσιμο της ΕΡΤ στο όνομα της «ανάπτυξης» και του «συμφέροντος του ελληνικού λαού».

Είναι δύσκολο για μένα που γράφω αυτές τις γραμμές γιατί έως το Δεκέμβριο βρισκόμουν στην ΕΡΤ και δεν πίστευα ποτέ ότι λίγο καιρό μετά θα πήγαινα στην Αγία Παρασκευή για να καλύψω το κλείσιμο της ΕΡΤ δουλεύοντας σε άλλο μέσο. Η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο και κάθε κόκκινη γραμμή κάνοντας και τον πιο καλόπιστο ή αφελή να αμφισβητεί πλέον ανοιχτά το ρόλο της. Αυτό θυμίζει το διάγγελμα του ραδιοφωνικού σταθμού των Αθηνών το 1941 που μπήκαν στην Αθήνα οι Γερμανοί και προέτρεπε τον κόσμο να μην ακούει μετά ενός σημείου γιατί ο σταθμός θα είναι στα χέρια των κατακτητών.

ert

Οι εικόνες ήταν συγκλονιστικές. 2.500 εργαζόμενοι, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, μένουν στο δρόμο και η χώρα μας μένει χωρίς δημόσια ραδιοτηλεόραση, κάτι που δεν έχει συμβεί ούτε με τον Πινοσέτ ή το Σαντάμ Χουσεΐν. Οι άνθρωποι που συνεργάστηκα στην ΕΡΤ ήταν εξαιρετικοί επαγγελματίες και με βοήθησαν να μάθω πάρα πολλά πράγματα και τους ευγνωμονώ. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς διατηρούσε έναν πλουραλισμό και ένα υψηλό πολιτιστικό επίπεδο. Τα περί βολεμένων είναι αστειότητες.

Είναι η πρώτη φορά που τα όρια μεταξύ δημοσιογράφου και διαμαρτυρόμενου ήταν τόσο δυσδριάκριτα καθώς πάρα πολλοί συνάδελφοι έσπευσαν για συμπαράσταση. Το σοκ ήταν διάχυτο όπως και η διάθεση να γίνει επιτέλους κάτι ώστε να σταματήσει ο δρόμος προς τον όλεθρο για όλη την ελληνική κοινωνία. Η προσέλευση του κόσμου ήταν συγκλονιστική δείχνοντας ότι υπάρχουν άμεσα αντανακλαστικά και ότι δεν γίνεται στο όνομα της τρόικας να καταστρέφονται κεκτημένα χρόνων. Μακάρι το γεγονός αυτό να αποτελέσει τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι δείχνοντας το πραγματικό πρόσωπο του sucess story που προωθείτο ως στάχτη στα μάτια μας τόσο καιρό…

Μιχάλης Κωνσταντόπουλος (δημοσιογράφος)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια