Με τον ίδιο τρόπο που βανδάλισαν το γκράφιτι του WD με την κουκουβάγια στο Μεταξουργείο, βανδάλισαν και το γκράφιτι στη γωνιά του Οδυσσέα, ουζερί των Εξαρχείων. Πάνω στο πανέμορφο γκράφιτι, κάποιοι έγραψαν “viral” αλλοιώνοντας το σχέδιο που βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σε τοίχο της οδού Αραχώβης και το οποίο είναι ένα από τα χαρακτηριστικά street art έργα της περιοχής.

Η νέα αυτή καταστροφή υποδηλώνει μάλλον την ανάγκη να καταγγελθεί η κουλτούρα του viral που διαπιστώνεται σε ΜΜΕ, αναγνώστες και χρήστες των social media. Και είναι πράγματι προβληματική η τάση να ζει και να αναπνέει ο κόσμος για να γίνει αρεστό παντού αυτό που “ανεβάζει” στον τοίχο του. Όμως το να επιλέγεται η καταστροφή ενός έργου τέχνης ως αντίδραση πετυχαίνει κυρίως δύο πράγματα. Να προκαλέσει καθολική αντιπάθεια και να προσθέσει λίγη παραπάνω ασχήμια στην ζωή μας, που σίγουρα δεν τη στερούμαστε.

Ας ελπίσουμε ότι όπως και στην περίπτωση με το γκράφιτι στο Μεταξουργείο, θα υπάρξει κι εδώ αποκατάσταση.

Εθελοντές συντηρητές έργων τέχνης επιδιορθώνουν το γκράφιτι με την κουκουβάγια στο Μεταξουργείο

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

Αρθρογράφος

Κώστας Παπαντωνίου

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει ό,τι μακριά πολύ μακριά μας ταξιδεύει και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Σχετικά Άρθρα

X