Ανώτερο στάδιο καπιταλισμού: ο ολικός καπιταλισμός.

Όχι πλέον η αύξηση της παραγωγικότητος, η συσσώρευση κερδών και κεφαλαίου από την παραγωγή, αλλά κερδοσκοπία και στοιχήματα σχετικά με το όλο και περισσότερο αβέβαιο μέλλον, του οποίου η αβεβαιότητα εντείνεται ακριβώς με τα στοιχήματα, στο μέτρο που αυτά αφαιρούν πόρους από τις σταθεροποιητικές παραγωγικές επενδύσεις. Όχι τόσο παραγωγή νέου πλούτου, όσο κυρίως πρόσθετη απαλλοτρίωση, ιδιοποίηση και ανατίμηση σε πραγματικούς όρους του ήδη υπάρχοντος. Φυσικά, η οικονομία δεν είναι αυτόνομη ούτε ξεχωριστή, αλλ’ αποτελεί απλώς μια όψη της πραγματικότητας που αποκαλύπτει ανάγλυφα την βαθύτερη και ακαταμάχητη δυναμική της αποσταθεροποίησης και αποδόμησης των σύγχρονων κοινωνιών, όχι μόνον όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας τους, αλλ’ ακόμη και στις πιο στοιχειώδεις, συστατικές και θεμελιακές αξίες τους.

Οπωσδήποτε, το οικονομικό πρόβλημα παραμένει σοβαρό, απαράκαμπτο και από αυτό εξαρτώνται όλα τα άλλα. Όμως, περισσότερο και από το οικονομικό αυτό καθαυτό, καθοριστικώτερος και μοιραίος είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτό προσλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται. Το λεγόμενο οικονομικό πρόβλημα είναι ταυτόχρονα κοινωνικό, ιδεολογικό, πολιτισμικό, πολιτικό. Η έννοια “κοινωνία” δεν προκύπτει τόσο από τις άμεσες και πρωταρχικές ανάγκες των ανθρώπων όσο κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο αυτές κατανοούνται και αναγνωρίζονται από τους ίδιους ως προβλήματα. Ο τρόπος με τον οποίο τίθεται κάθε πρόβλημα προσδιορίζει και τις δυνατότητες διευθέτησης του. Και κάθε είδους διευθέτηση προϋποθέτει ιδιαίτερο τρόπο κατανόησης του προβλήματος στον οποίο αντιστοιχεί. Όταν αυτό το πρόβλημα τεθεί με διαφορετικό τρόπο, τότε μπορεί να προκύψει απειρία διαφορετικών και εναλλακτικών διευθετήσεων.

Από το 1ο κεφάλαιο του βιβλίου, Μελαγχολία και Κατάθλιψη. Το Μετά το Τέλος πρωτοεκδόθηκε το 2011 από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια