Με αφορμή τον Παντελή, λοιπόν. Το να την πέφτεις σε έναν άνθρωπο που περπατάει στον δρόμο και τον δέρνεις είναι βάρβαρο και αποτρόπαιο. Τελεία. Και σε αυτό, για μένα, δεν χωράει κανένα «αλλά», σχετικοποίηση ή αιτιολόγηση. Το ότι θύμα ήταν ο Παντελής Νταβανέλος, ένας άνθρωπος αγαπητός και άκακος, κάνει το πράγμα ακόμα πιο χτυπητό, ωστόσο η ουσία δεν είναι αυτή. Το ίδιο ακριβώς θα ήταν και αν έδερναν κάποιον αντιπαθή, γρουσούζη, χολερικό προοδευτικό ή αντιδραστικό, σε οποιονδήποτε πολιτικό χώρο κι αν ανήκε. Γιατί σημασία δεν έχει το θύμα, αλλά ο τρόπος, το είδος και η όποια (παράλογη) λογική της επίθεσης, ο φόβος στον οποίο οδηγεί.

Η επίθεση με τρομάζει. Αλλά ακόμα περισσότερο με τρομάζουν όσοι βγήκαν και είπαν «κρίμα, ίσως, αλλά…» (και το αλλά αυτό, με δυο λόγια, ήταν: αφού το θύμα ήταν ενταγμένο στον Σύριζα, ο οποίος ευθύνεται για εγκλήματα, έχει μερίδιο ευθύνης, συμβαίνουν αυτά, καλά να πάθει κλπ. κλπ.). Είμαστε με τα καλά μας; Η «λογική» αυτή είναι βάρβαρη, τυφλή, εντελώς απολίτικη και πρωτόγονη (με το επίχρισμα του πολιτικού. Και οδηγεί στην παραφροσύνη: με βάση αυτή, είναι χιλιάδες (για να μην πω εκατομμύρια) εκείνοι που τους «αξίζει» να ξυλοκοπηθούν (αφού υποστηρίζουν την τάδε πολιτική, που είναι δολοφονική, είναι στελέχη [κομμάτων, κυβερνήσεων, οργανισμών, επιχειρήσεων] κλπ. κλπ).

Πάντως, τα ελεεινά αυτά σχόλια, δεν έδωσαν τον τόνο: οι περισσότεροι, και ανάμεσά τους και πολλοί σφοδρά αντιπαρατιθέμενοι με τον Σύριζα, είπαν αυτό που έπρεπε: ότι είναι μια βάρβαρη επίθεση.

Ας μην είμαστε, τέλος, και τόσο βέβαιοι ότι έδειραν τον Πᾳντελή επειδή είναι συριζαίος. Στη λογική της τυφλής βίας, ο καθένας μπορεί «να την πάθει» αν περνάει τη λάθος ώρα από κάπου, ενώ τον τελευταίο καιρό στα Εξάρχεια πολλαπλασιάζονται επιθέσεις που καμία σχέση με την πολιτική δεν έχουν και παραπέμπουν σαφώς σε δράση συμμοριών και ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

ΥΓ. Περαστικά στον Παντελή, από την καρδιά μου. Και, στα πολύ καλά νέα της χθεσινής μέρας είναι ότι η Νατάσα Τσουκαλά είναι πολύ καλύτερα – και έγραψε ένα ωραίο μήνυμα. Καλή δύναμη (που την έχει) και την αγάπη μου (τα περαστικά δεν τα χρειάζεται πια)!

ΥΓ2. Μια προσθήκη (μεταγενέστερη του status). Φίλοι καθόλα αξιόπιστοι και έχοντες γνώση μου λένε ότι η επίθεση έχει σχέση με διακίνηση ουσιών και κάτι που πήγε σταβά – και ο Παντελής έτυχε να περνάει τη “λάθος ώρα” από εκεί. Το σημειώνω επί του πραγματολογικού. Αν έχει έτσι το πράγμα (το βρίσκω λίαν πιθανό), γίνεται ακόμα πιο στρεβλή και λάθος η συζήτηση με βάση το “είναι συριζαίος”.

Εικόνα: Πίνακας του Oswaldo Guayasamín, 1968

Διάβασε αν θέλεις ακόμη:

Αντιδράσεις για την αναίτια επίθεση κατά εργαζομένου στον ρ/σ «Στο Κόκκινο»

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X