Μια καμπάνια που βρίθει σεξισμό και στερεότυπα ξεκίνησε στην Κύπρο προκειμένου να… καταπολεμήσει την κακοποίηση των γυναικών.

Με το σλόγκαν «Φέρσου Αντρίκια» η καμπάνια που στηρίζεται από τρία Υπουργεία στην Κύπρο (Άμυνας, Υγείας και Μεταφορών) καθώς και από τα Ταχυδρομεία Κύπρου, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και το Στάδιο ΓΣΠ έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί συλλογικότητες και άτομα επισημαίνουν ότι η καμπάνια αντί να καταπολεμά τον σεξισμό και την πατριαρχία που οδηγεί στην κακοποίηση των γυναικών εμπεδώνει στερεότυπα περί ανδρικής υπεροχής υποβαθμίζοντας και υποτιμώντας τη γυναίκα.

H οργάνωση ACCEPT-ΛΟΑΤΙ Κύπρου αναφέρει συγκεκριμένα ότι «το σλόγκαν «Φέρσου Αντρίκια» χρησιμοποιείται σε καμπάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας ενάντια στην κακοποίηση γυναικών» και διερωτάται: «1) αυτό το σλόγκαν βοηθά στην αποδόμηση στερεοτύπων που φέρουν τον άντρα και τις συμπεριφορές του ως ανώτερο ον, ή μήπως θεμελιώνει καλύτερα τα έμφυλα στερεότυπα; 2) το κεφαλαίο Α στο «Αντρίκια» σε τι αποσκοπεί; Στο ότι ο άντρας είναι η κεφαλή της γυναίκας; 3) ο μόνος τρόπος να καταλάβει ένας άντρας ότι η σεξιστική βία είναι λάθος είναι μόνο μέσω της μάνας του, της γυναίκας του και της κόρης του, που αποτελούν υποχείρια του, παρά να αναφερθούν γενικά στη γυναίκα ως ανεξάρτητο ον; 4) μήπως τελικά η καμπάνια βρίθει από έμφυλα στερεότυπα και υποβαθμίζει τη γυναίκα; 5) τελικά, αυτά τα έμφυλα στερεότυπα έχουν πολλά να πουν και για τα ΛΟΑΤΙ δικαιώματα»;

Πηγή: alterthess.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X